Szívszorító: orvoshiány miatt halhatott meg a koraszülött baba

halál koraszülött kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az oldhami Abdul Mannan és Sarah Farkas második gyermekük elvesztését gyászolják. A kicsi koraszülöttként jött világra 2021 augusztusában, mindössze 29 hetesen.

Bár Sarah terhessége rendben zajlott, 2021 augusztusának első hetében a pár arra lett figyelmes, hogy Sophia feltűnően keveset mozog az anyaméhben. A Royal Oldham kórházban kiderült, hogy szabálytalan a baba szívverése, ezért az anyát kettes kategóriájú, sürgős császármetszésre jegyezték elő. (Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 75 percen belül meg kell operálniuk a pácienst.)

Utóbb kiderült, hogy Sarah-nak azonnali segítségre lett volna szüksége, ugyanis gyermeke oxigénhiány miatt kialakult agykárosodást szenvedett, ám azt nem tudták megmondani, hogy pontosan mikor indult el ez a folyamat. Sophiát világrajövetele után azonnal inkubátorba tették és mesterségesen lélegeztették, ugyanis az agykárosodás következtében egyáltalán nem produkált légzőreflexet. A kislány állapota nem javult, szeptemberben pedig szervezete feladta a küzdelmet.

A kicsi halálát vizsgáló hivatalos eljárás során nem találták felelősnek a kórházat, ahol azért nem műtötték meg azonnal az anyát, mert nem volt jelen elég orvos, pedig az épp szolgálatban lévő szakemberek így is túlóráztak, hogy mindenkit elláthassanak.

A halottkém szerint Sophia életét akkor sem lehetett volna megmenteni, ha történetesen egyes kategóriában végzik el a császármetszést, mellyel nagyjából húsz percet nyerhettek volna – írja a Manchester Evening News.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.