A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdet: változnak a rezsicsökkentés szabályai

Forrás: MTI/Kovács Tamás -
átlagfogyasztás háború Vészhelyzet rezsicsökkentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el: ennek részeként augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányifón.

A miniszter a kormánykabinetek vezetőinek ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak, gyakorlatilag Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki. Hozzátette: az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel a jelenlegi állás szerint Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra.

Közölte: a magyar családok és gazdaság energiaellátásának védelmére éppen ezért több más országhoz hasonlóan a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet hirdet, és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe.

1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárdra növeli a hazai kitermelést.
2. Szijjártó Péter felhatalmazást kapott további gázforrások felkutatására.
3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiára és a tűzifára.
4. Az év végéig fokozzák a lignitkitermelést.
5. A Mátrai Erőmű blokkjainak mihamarabbi újraindítása.
6. A paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása.
7. A csökkentett gáz és áramár csak az átlagfogyasztásig marad érvényben. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy az energia-veszélyhelyzet azért szükséges, hogy a rezsicsökkentés továbbra is fenntartható legyen. Ebből a célból korábban létrejött a rezsivédelmi alap, a mostani szabályozás szerint pedig az átlagfogyasztás mértékéig marad a rezsicsökkentett ár.

„Egy átlagfogyasztó a villamosenergiára 7750 forintot költ, ez rezsicsökkentés nélkül 50 823 forint lenne. Gáznál ugyanez az összeg 15 833 forint, rezsicsökkentés nélkül pedig 131 441 forint lenne havonta"– idézte Gulyást a Bors. A nagycsaládosok kedvezményes fogyasztási limitje megmarad.

Az átlagos havi fogyasztás Magyarországon a villamosenergiánál 210 kilowattóra/hó, a földgáznál 144 köbméter/hó.

A miniszter szerint a rendkívüli intézkedésekkel tudják biztosítani azt, hogy az országnak legyen elegendő energiája télen is, és a továbbiakban is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.