Az ebolához hasonló vírus miatt halt meg egy gyermek

Forrás: AFP -
haláleset gyermek Marburg-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ebolához hasonló Marburg-vírussal fertőzött gyermek halt meg Ghánában - közölte Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ibrahima Socé Fall, a szervezet egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó igazgatója elmondta: ezzel háromra emelkedett Ghánában a Marburg-fertőzésben elhunytak száma. A gyerek nemét és korát nem közölte.

A nyugat-afrikai országban júliusban jegyezték fel az első halálos kimenetelű marburgos megbetegedést. Az első két eset Dél-Ghána Ashanti régiójában történt és mindkét páciensnél hasmenés, láz és hányinger volt az elsődleges tünet.

Illusztráció Forrás: AFP


Ibrahima Socé Fall a ghánai szakminiszterre hivatkozva azt is közölte: az elhunyt gyermek szülei szintén megfertőződtek, egyikük állapota egyelőre javul. Továbbá jelenleg is vizsgálnak egy további gyanús esetet.

A nyugat-afrikai régióban 2021-ben Guineában jelent meg először a Marburg-vírus. Elsődleges hordozói az eddigi vizsgálatok szerint a trópusi denevérek, az emberek között pedig közvetlen érintkezéssel testnedveken, valamint közösen használt tárgyakon keresztül terjed.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.