Így készíts házilag mészkő-mosott dekor falat 5 egyszerű lépésben

dekor házilag mészkő dekor fal Bohome Stúdió mészkő-mosott
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különböző dekorfalak az elmúlt időszakban reneszánszukat élik. Leindler Dorothea, festő-dizájner, a Bohome Stúdió alapítója most megmutatja, hogyan készíthetjük el mi magunk is egyszerűen otthon – mégpedig pénztárcabarát módon!

A simítóvakolatos, durvára glettelt és mészkőmosott dekor falak óriási teret hódítanak az elmúlt két évben. Hagyhatjuk nyers állapotban, vagy összemoshatunk két árnyalatot ugyanazon színből, hogy a finom különbségek előtűnjenek.

Ebben a cikkben egy pénztárcabarát megoldást szeretne bemutatni a Bohome Stúdió, amihez a következő dolgokra lesz szükséged egy, nagyjából 8 négyzetméteres falrészlet felújításához:

  • 1 db kisebb kiszerelésű, előre kevert finomglett
  • 1 db 2,5 literes, minőségi akril festék - lehetőleg pasztell színárnyalatú (a Dulux mosható beltéri festékek elérhető áron kaphatóak szuper színekben)
  • 1 db, legkisebb kiszerelésű fehér akril festék (1 literes)
  • 2 darab nagy spongya, szivacs
  • 1 darab szivacshenger
  • 1 darab glettvas vagy műanyag spakli
  • 1 pár gumikesztyű
  • Néhány műanyag doboz a színkeveréshez, fólia a parketta védelméhez

És íme, az én csúnya falam, mely nemsokára új köntösben pompázik majd:

Forrás: Bohome Stúdió

Első lépésben portalanítsuk le a régi falunkat és készítsünk a fal mellé minden eszközt, és egy nagy belégzés után lássunk neki a feladatnak, ami végtelenül egyszerű lesz a sok instrukció ellenére, úgyhogy maradjatok velünk!

Aki még soha életében nem glettelt falat, az se essen kétségbe, mivel ezt a textúrázott falat nem lehet elszúrni. Minél több rajta a spontán megjelenő réteg és elhibázott glett-nyom, annál autentikusabb lesz a végeredmény. (A "glettelős" lépést egyébként ki is lehet hagyni, de mivel én egy sötétszürke falat szerettem volna újjávarázsolni, ezért a fehérre glettelés nagyban megkönnyítette az utána következő lépéseket.)

Vegyünk fel egy gombóc glettet a glettvasra, és kezdjük el szépen felhordani a glettet a falra. Simítsuk jobbra-balra, amíg a gombóc már szépen egyenletesen fekszik. Ne hagyjunk nagyobb darabokat és csomókat lecsúszni a falról, ilyen esetben nyúljunk alá a vassal, és dolgozzuk el homogénre az anyagot.

Forrás: Bohome Stúdió

Amikor nagyjából kigletteltük a falunkat, várjuk meg, míg teljesen megszárad - ez szobahőmérsékleten maximum 2 óra alatt be is következik. Következő lépésben öntsünk a keverőtálba a választott színből, és hengerezzük át egyszínűre a felületet. Én egy kifakult, szürkés-zöldet választottam, ami a Hamvas Ölelés fantázianévre hallgat.

Bohome Stúdió mészkő-mosott fal Forrás: Bohome Stúdió

Ha megszáradt az első festékréteg, jöhet az utolsó lépés: most kikeverjük az alapszín eggyel világosabb verzióját a fehér festék segítségével. Öntsünk az alapszínhez 50% fehéret, keverjük össze alaposan. Ha jól dolgoztunk, most 2 szín van előttünk a tálakban, az egyik az alapszín, a másik pedig annak egy világosabb, kifehéredett verziója.

Forrás: Bohome Stúdió

Vegyük fel a gumikesztyűt, kezünkbe 1-1 spongyát, majd mártsuk bele őket a festékbe – az egyiket az egyikbe, a másikat a másikba. Ezután körkörös mozdulatokkal kezdjük el a szivacsokkal belemosni a festéket a falba.

Forrás: Bohome Stúdió

Az összemosott hatás érdekében váltsunk szivacsot egyik kézből a másikba, és jöhet egy újabb kör összemosás. Ajánlott vizezni is a szivacsot, hogy könnyen csússzon a falon, de vigyázzunk, ha túlságosan bevizezzük, akkor vizes festék fog folyni belőle, amikor a falhoz érintjük, és a lefolyt festékcsíkok nem túl esztétikusak. Ilyenkor próbáljuk felitatni az elfolyt részeket egy száraz ronggyal.

Forrás: Bohome Stúdió

Ha nagyobb kontrasztra vágyunk, mint az elért eredmény, akkor mossuk össze az alapszínt sima fehér festékkel, úgy láthatóak lesznek a kontrasztos színkülönbségek.

Kellemes alkotást kívánunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.