Jean-Luc Godard saját maga döntött a haláláról: eutanáziával vetett véget az életének

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Andre Michelin Productions / Filmstudio / Chaumiane /Georges Pierre -
halál Svájc gyász Jean-Luc Godard eutanázia tragédia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeptember 13-án érkezett a megrázó hír, miszerint elhunyt a legendás francia filmrendező, Jean-Luc Godard. A művész halálának pontos körülményei először nem voltak ismertek, ám a családjának egyik képviselője elárulta, hogy Godard maga kérte az eutanáziát.

Godard a pályafutását filmkritikusként kezdte, rendszeresen bírálta a francia filmművészetet. Első nemzetközi sikerét az 1960-as Kifulladásig című filmjével nyerte el, ami nem csak a francia újhullámnak adott hatalmas lökést, hanem elindította Jean-Paul Belmondo karrierjét is.

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Andre Michelin Productions / Filmstudio / Chaumiane /Georges Pierre

A számtalan díjjal kitüntetett, elismert rendező szeptember 13-án, 91 évesen vesztette életét, mint most kiderült, ő maga kérte a halált. Ezt a családjának egyik képviselője árulta el a BBC-nek. Godard Svájcban hunyta le a szemét, ugyanis az országban a kegyes halál, azaz az eutanázia bizonyos körülmények között engedélyezett.

Jogi tanácsadója, Patrick Jeanneret az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a francia-svájci filmrendező „Svájcban jogi segítséget vett igénybe önkéntes távozásához, mivel az orvosi jelentés szerint több, cselekvőképtelenséggel járó betegségben is szenvedett" – írta meg a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.