Franciaországban a megszokott televíziós időjárás-jelentések a télen várható energiaválság miatt úgynevezett áramjelentéssel egészülnek ki, melyek az ország energiahálózat-terhelésének aktuális állapotát fogják mutatni - számolt be a kormány csütörtöki bejelentéséről a Le Parisien nevű francia fővárosi napilap.

Az újítással, mely része a francia nemzeti energiamegtakarítási tervnek, minél több embert szeretnének rábírni a spórolásra. A kormány reményei szerint ugyanis az áramfelhasználás lakossági szintű csökkenésével lehetővé válik, hogy az áramszolgáltatások zavartalanul működjenek a várhatóan szűkösebb, téli időszakban is.
 

IllusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Alain Pitton/NurPhoto/Alain Pitton


Az időjárásjelentéseket követően a lakosok zöld, sárga vagy piros jelzéseket láthatnak a tévéképernyőkön: zöld jelzésnél az ország áramfelhasználása kiegyensúlyozott, a sárga az áramszolgáltatás leterheltségét jelzi, vörös jelzésnél pedig ellátási zavarok, áramkimaradások történhetnek.

Vészesebb esetekben az áramfogyasztást is korlátozhatják. Ez azt jelentené, hogy a embereket arra kérnék, csökkentsék áramfogyasztásukat reggel 8 és 12 óra, valamint 18 és 20 óra között.
Az áramhálózat állapotát az RTE francia áramszolgáltató is feltünteti honlapján, "ökoWatt" jeligével.
Franciaországban azért alakulhatnak ki áramellátási problémák, mert az ország 56 atomerőművének mintegy fele karbantartás miatt nem üzemel.