Saját maguknak köszönhetik a halálukat a földrengés áldozatai - állítja egy olasz bíróság

Forrás: AFP -
földrengés Olaszország baleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétségkívül megosztó ítéletet hozott a bíróság a 2009-ben, L'Aquilában lezajlott földrengés elhunyt áldozatainak ügyében. 

A 6,3-as erősségű földrengés 2009. április 6-án hajnali fél négy után kezdődött több hónapnyi földmozgást követően. Abruzzo régióban és fővárosában, L'Aquilában házak omlottak össze, összesen 309 ember vesztette életét.

Olaszország, L'Aquila (2009. április 6.) Forrás: AFP

Az egyik épületben 24-en haltak meg, az ő hozzátartozóik pedig több millió eurós kártérítési polgári pert indítottak. A bíró azt mondta, hogy az áldozatok az éjszaka elején történt két rengés ellenére feküdtek vissza aludni, és „meggondolatlan viselkedésük" miatt „30 százalékban felelősek" a saját halálukért.

Az ítélet következtében a rokonokat illető kártérítés összege is csökkent, ami az áldozatok családjait képviselő ügyészek szerint abszurd, hiszen a halálesetek pontosan azért következhettek be, mert a szakértők korábban megtévesztően könnyelmű biztonsági tanácsokkal látták el a helyieket a földrengésekkel kapcsolatban. Az ügyben a károsult családok fellebbeztek, a tárgyalások folytatódnak – írja a Le Monde.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.