Madárinfluenza miatt váratlanul bezárták az állatkertet Berlinben

madárinfluenza állatkert Berlin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Váratlanul kiürítették és bezárták pénteken a berlini állatkertet, miután madárinfluenzát azonosítottak a múlt héten elhullott egyik gázlómadárnál.

A madárházat és pingvinházat délben lezárták, majd a látogatókat felkérték távozásra.

A fertőzést egy elhullott gogó, más néven kalapácsfejű madár tetemének rutinszerű vizsgálata során mutatták ki

- közölte az intézmény.

Élő madarak körében eddig nem észlelték a betegség tüneteit az állatkertben, ettől függetlenül az összes madarat letesztelik, sőt a betegség terjedésének elkerülése végett a dolgozók is mind védőruhát kötelesek viselni.

Madárinfluenza miatt váratlanul bezárták az állatkertet Berlinben Forrás: Dimitris Vetsikas/Pixabay

Azt egyelőre nem tudni, az évente 3,7 millió látogatót fogadó állatkert (Zoologischer Garten Berlin, Zoo) mikor nyit ki újra. A német főváros keleti részén fekvő Berlini Állatpark (Tierpark Berlin), mely az állatkert társlétesítményeként működik, ugyancsak hasonló intézkedésekkel reagált az állatok védelmében.

A madárállományok között gyorsan terjedő, madárinfluenza néven ismert H5N1 vírus általában halálos betegséget okoz a szárnyasoknál. Mivel a vírus az elmúlt években több alkalommal is felütötte a fejét Közép-Európában, a térségben folyamatosan végeznek szúrópróbaszerű vizsgálatokat az elpusztult állatokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.