Bevezetik a négynapos munkahetet - Több ezer embert érint a változás az Egyesült Királyságban

Forrás: Shutterstock -
Egyesült Királyság változás négynapos munkahét munkahét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járványnak köszönhetően rengeteg iparágban teljesen megváltoztak a munkakörülmények. Korábban sosem látott mértékben hódított az otthoni munkavégzés, és ezzel párhuzamosan egyre erősödött az igény a négynapos munkahét iránt.

Ma már szinte mindenhol feloldották, vagy enyhítettek a covid-szabályokon, világszerte mégis rengetegen maradtak home office-ban, illetve tértek át a hibrid munkavégzésre. Ez a járvány elhozta azt a régóta vágyott változást a munka világában, melyre talán évtizedeken át nem került volna sor. Emellett pedig felerősödtek azok a hangok, melyek a négynapos munkahétre való átállást sürgetik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Korábban heti hat napot dolgoztak az emberek és csak alig száz éve létezik a kétnapos hétvége. Az ötnapos munkahét azonban kezd egyre elavultabb lenni, és nemcsak a munkavállalók számára rossz, hogy keveset tudnak pihenni, de a cégeknek is: ugyanis a termelés sem olyan hatékony, mint lehetne.

Azok a vállalatok, akik az utóbbi időben bevezették a négynapos munkahetet, mindezt úgy, hogy a dolgozók bére nem csökkent, és a túlóra sem ugrott meg, javulást mutattak a hatékonyságban, vagy semmit sem romlott a termelékenység. Emellett javult a dolgozók közérzete is, ez pedig visszahatott a munkájuk minőségére. Nem csoda, hogy egyre több cég csatlakozik a négynapos munkahét kampányához.

Egy friss hír szerint száz brit vállalat vezeti be a négynapos munkahetet, mely nem jár fizetéscsökkentéssel, ez pedig 2600 munkavállaló életét érinti – írja a Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.