Itthon is működik a négynapos munkahét

Forrás: MTI/Sóki Tamás -
Magyaroroszág munkaidő Belgium munka négynapos munkahét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A belga kormány nemrég több reformot is elfogadott. Ezek egyike, hogy a munkavállalók kérhetik, hogy egy héten csak négy napot dolgozhassanak, és ezt csak alapos indokkal utasíthatja el a főnökük. Emellett munkaidőn túl nyugodtan ignorálhatják a munkahelyi telefonokat, semmilyen szankciót nem kapnak miatta.

Nem ismeretlen hazánkban sem a négynapos munkahét fogalma. Több cég is alkalmazza ezt a rövidített munkarendet, és az eddigi tapasztalatok alapján működőképes a koncepció. Az egyik hernádi autószereplő műhely dolgozói már három éve hetente csak négy napot járnak munkába, és a pénteken kezdődő hétvégének eddig csak pozitív hozadéka volt.

A műhely úgy oldotta meg a rövidített munkarendet, hogy megtartotta a heti fix 40 órát és egységesen elosztotta a munkaórákat hétfőtől csütörtökig. Ez azt jelenti, hogy a megszokott nyolc óra helyett naponta két órával többet dolgoznak, de cserébe minden hétvégéjük három napból áll.

Egyes helyeken kimondottan jól működik a négynapos munkahét Forrás: MTI/Sóki Tamás

– mesélte a Blikknek a cég egyik alkalmazottja, aki elmondta, hogy a fizetése nem csökkent, a termelékenység viszont nőtt, ugyanis a dolgozók kipihentek, szívesen és örömmel járnak munkába.

A négynapos munkahét azonban nem működne minden ágazatban, és sokan nem is szívesen dolgoznának napi nyolc óránál többet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.