A Twitter a továbbiakban nem érvényesíti a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a félretájékoztatás elleni irányelvét: a döntés a közegészségügyi szakemberek és a médiakutatók körében komoly aggodalmat keltett.

A szakértők szerint a változtatás súlyos következményekkel járhat, ha a téves információk elriasztják az embereket a védőoltástól és a továbbra is terjedő SARS CoV-2 elleni egyéb intézkedésektől. A figyelmes felhasználók - helyi idő szerint - hétfő este vették észre a változást, az egymondatos frissítést a Twitter szabályai között: "november 23-tól kezdve a Twitter nem érvényesíti a Covid-19-cel kapcsolatban a félrevezető tájékoztatás elleni irányelvét".

A Twitter megszünteti a félretájékoztatás elleni irányelv alkalmazását a járvánnyal kapcsolatbanForrás: Shutterstock/ In Green

Keddre néhány felhasználó már ki is próbálta a mikroblog új, kevesebb szabályt érvényesítő politikáját, mely azután kezdődött, hogy Elon Musk amerikai milliárdos megvásárolta a platformot. A Twitter döntése, mely szerint a továbbiakban nem törli a Covid-19 elleni vakcinák biztonságosságára vonatkozó hamis állításokat, a közegészségügyi szakemberek körében csalódást keltett.

"A platform 100 százalékos felelőssége, hogy a káros tartalomtól megvédje a felhasználóit. Ez teljesen elfogadhatatlan" - írta Paul Russo, a New York-i Yeshiva Egyetem Katz School of Science and Health dékánja. Musk, aki maga is terjesztett téves információt a Covid-19-ről, jelezte, hogy vissza akarja vonni a Twitter sok korábbi szabályát, amelyekkel a félrevezető információk ellen küzdött a portál - írja az MTI.