"Azért csinálom, hogy segíthessem az emberiséget" - ezért vásárolja meg a Twittert Elon Musk

Forrás: Getty Images/Pool -
vásárlás Twitter Elon Musk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Twitter nem válhat olyan platformmá, amelyen bárki felelőtlenül posztolhat - szögezte le Elon Musk csütörtökön az általa megvásárolni készült közösségi médiában.

Musk - tőle szokatlanul - hosszú bejegyzést írt egy nappal a mikroblogot fenntartó cég megvásárlásának határideje előtt. Az elsősorban a hirdetőknek címzett üzenettel tisztázni szerette volna, milyen motivációk hajtják őt a Twitter megszerzésében, mivel "több téves feltételezéssel" is találkozott már. "Nem azért csinálom, mert könnyen meg tudom tenni, vagy hogy még több pénzt keressek. Azért csinálom, hogy segíthessem az emberiséget, amelyet szívből szeretek" - írta.

A Twitter megvételének szándékát azzal indokolja: úgy véli, fontos, hogy "a civilizáció jövőjének érdekében legyen egy nyilvános digitális tér, ahol vélemények és meggyőződések széles skáláját egészséges módon lehet ütköztetni anélkül, hogy erőszakhoz folyamodnánk". Musk szerint "fennáll annak a veszélye, hogy a közösségi média kettészakad szélsőjobb- és szélsőbaloldalivá, amelyek azután még több gyűlöletet szítanak és még inkább megosztják társadalmunkat". Ennek ellensúlyozása motiválja őt a Twitter megvásárlásában. Az ország jogszabályaihoz igazodva a felületnek "mindenki számára befogadónak kell lennie".

Elon Musknak vannak tervei a Twitterrel Forrás: Getty Images/Pool

"Alázatból teszem mindezt, tudva, hogy még a legjobb próbálkozásaink ellenére is nagyon nagy a kudarc veszélye". Ami a Twitter hirdetéseit illeti, a közösségi média igyekszik "a világ legtekintélyesebb hirdetőfelületévé" válni. Musk úgy véli, a jó hirdetéseknek megvan a képességük arra, hogy "jó kedvre derítsenek, szórakoztassanak és informáljanak", ezért fontos, hogy a Twitteren olyan hirdetésekkel találják szembe magukat a felhasználók, amelyek a lehető legaktuálisabbak a számukra, attól függően, hogy mire van épp szükségük.

A megállapodás megkötésére szóló pénteki határidőt Delaware állam kancelláriai bírósága jelölte ki október elején, miután Musk még hónapokkal ezelőtt el akart állni az üzlettől. Lépései arra utalnak, hogy Musk már nem bizonytalankodik az adás-vétel nyélbe ütésével: a Tesla és a SpaceX tulajdonosa csütörtökön ellátogatott a Twitter San Franciscó-i székházába, és már közösségi médiafelületén is a cég tulajdonosaként, "fő tweeterként" jegyzi magát.

A New York-i értéktőzsde értesítette a befektetőket, hogy a pénteki nyitás előtt felfüggesztik a Twitter részvényeinek kereskedelmét arra számítva, hogy a közösségi média Musk tulajdonában magáncéggé válik. Amennyiben a dél-afrikai származású amerikai üzletember még pénteken sem tud megegyezni a céggel, az ügy várhatóan novemberben bíróság elé kerül, ahol jogilag kötelezhetik Muskot az üzlet megkötésére - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.