Magyar származású a világhírű műkincstolvaj: a börtönből is megszökött

Forrás: Shutterstock -
Pal Enger Edvard Munch festmény műkincstolvaj börtön
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Focistának készült, végül műkincstolvaj lett belőle. A világ egyik legismertebb tolvajának életét hamarosan filmen is láthajtuk.

Norvégiában látta meg a napvilágot Pal Enger, a magyar felmenőkkel rendelkező műkincstolvaj. A férfi kisiskolásként szeretett bele a képzőművészetbe, elsősorban Edvard Munch képeibe. Fiatalon focistának készült, még az ifjúsági válogatottba is bekerült, ám csak a sportból nem tudott megélni. Nem volt ezzel egyedül, társai is vagy támogatót, vagy másodállást kerestek maguknak.

Enger kisebb üzletekből próbált pénzt csinálni, amikor 1988-ban eldöntötte, hogy ellopja Munch egyik festményét. Az akció nem volt sikeres, ugyanis rögtön lebukott, és ezért három évre börtönbe került. Nem sokkal szabadulása után ismét terveket szőtt, és társaival 1994-ben betört az oslói Nemzeti Galériába, hogy ellopják Munch leghíresebb képét, A sikolyt.

Enger vicces kedvében volt, egy üzenetet is hagyott a kép helyén azzal a felirattal, hogy "Ezer köszönet a csapnivaló biztonsági rendszerért".

A képet a feketepiacon próbálták értékesíteni, és ez okozta a vesztüket. A rendőrök álruhás akció során lefülelték Engert és bandáját. A férfi hat és fél évet kapott, de három év börtön után sikerült megszöknie. Nem élvezhette sokáig a szabadság ízét, ugyanis elfogták, amikor parókában, nepszemüvegben és álszakállt viselve vonatjegyet vett Koppenhágába.

Enger ezt követően még egyszer börtönbe került, ahol rászokott a festésre és ma már saját galériában állítja ki a képeit, sőt a neten vásárolni is lehet tőle. Kalandos életéről most film készült, és éppen a londoni bemutatót szervezték, amikor barátnője az életét vesztette. A nővel két évtizede élt együtt. A barátnőjére holtan találtak rá az autójában, egy üres parkolóban, de az esetet balesetként zárták le – írja a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.