A tavaszias idő miatt már csak egy sípálya van nyitva hazánkban: Európa-szerte aggasztó a helyzet

Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna -
meleg bezárás Magyarország sípályák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt napokban igazi tavaszias idő jellemzi az időjárást, nyoma sincs a januári fagyoknak, hidegnek. Bár sokan örülnek neki, a síelés szerelmeseinek ez nem jó hír, a nagy meleg miatt a hazai sícentrumok nagy része ugyanis bezárt, egyedül a mátraszentistváni pálya tart ki, de ki tudja, meddig bírja.

Eplényben január 4-től leállították a szolgáltatást, a Normafán pedig szinte tavaszi kirándulóidő van – mesélte Wesselényi Andrea, a Síelők.hu alapító főszerkesztője.

Külföldön sem sokkal jobb a helyzet, azonban a magasabban fekvő pályákon azonban még van lehetőség a csúszásra, de főként a délelőtti órákban, mire felolvad a jég, de még nem alakul latyakká.

A kisebb síterepek pedig úgy alkalmazkodnak a felmelegedéshez, hogy megnyitják a kalandparkokat, a nyári szánkópályát és a kerékpárkölcsönzőket, vagyis a tavaszi sportokat is elérhetővé teszik - írja a Blikk.

A tavaszias idő miatt már csak egy sípálya van nyitva hazánkban Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A klímaváltozás miatt a síszezon is átalakult az elmúlt években. Korábban decembertől februárig lehetett a síeléssel tervezni, most decemberben még nincs igazi nagy havazás, ellenben még márciusban javában szakadhat a hó, ezért több héttel eltolódott a csúszásra alkalmas időszak vége. Ebből a szempontból Wesselényi úgy véli, van jövője a síelésnek, csak másképp kell tervezni, mint korábban.

"1000 méter alatt egyre kevésbé lehet tartósan jövedelmezően üzemeltetni egy síterepet"

– magyarázta a szakértő, majd hozzátette: a nagy felmelegedésekkel szemben „fantasztikus" nagy havak is vannak.

"Éppen a Covid évében volt a legjobb hómennyiség az egész Alpokban, tehát csodálatos szezonunk lett volna, ha nem lettek volna lezárva a pályák" – fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.