Törökországban már több mint 18 ezer ember vesztette életét az "évszázad katasztrófájában"

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Koray Kilic -
halál törökországi földrengés áldozat Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Törökország dél- és délkeleti részében bekövetkezett hétfői földrengések nyomán már legkevesebb 18 342 ember vesztette életét Törökországban - számolt be róla pénteken az Anadolu török állami hírügynökség. A sebesültek száma elérte a 74 242-t.

A török sajtó immár az évszázad katasztrófájaként beszél a szerencsétlenségről. A mentési munkálatok 90. órájában hozták felszínre Hatay tartomány Samandag körzetében az eddigi legkisebb babát, egy 10 napos csecsemőt és az édesanyját. A tartomány Iskenderun körzetében a mentés 102. órájában egyszerre hat embert sikerült a kimenteni a romok alól.

Még sokan lehetnek a romok alatt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Koray Kilic

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint a külföldi egységeket is beleértve jelenleg 30 306 hivatásos segítő dolgozik a romokon. A kisegítő személyzettel együtt 121 128 ember vesz részt mentésben.
Csütörtökön, a mentés 4. napján 121 embert mentettek ki élve a romok alól. Az AFAD eddig 97 973 családi méretű sátrat állított fel a károsultak átmeneti ellátására.

Murat Kurum török környezetvédelmi és városfejlesztési miniszter közlése szerint jelenleg 12 141 összeomlott vagy súlyosan megrongálódott épületről tudni a térségben. Ma a súlyosan érintett régióban a nappali hőmérséklet 1 és 10 Celsius-fok között alakul, míg az előttünk álló éjszakára -1 és -11 Celcius-fok közötti hőmérséklet várható. Övgün Ahmet Ercan, az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITÜ) geofizikaprofesszora pénteken a Twitteren azt írta, hogy még mintegy 200 ezer ember lehet a romok alatt, túlnyomó többségükben halottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.