Érdemes ma este az égre tekinteni: együttáll a Vénusz, a Hold és a Jupiter

Forrás: ESO -
Vénusz égbolt holdsarló Jupiter együttállás Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdemes lesz alkonyatkor az égre pillantani, ugyanis gyönyörű égi háromszög költözik egünkre.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint ritka égi jelenséget figyelhetünk meg majd az éjszakai égen kedden, valamint szerdán: a Vénusz és a Jupiter két oldalról négy-négy fokra közelíti meg a közöttük elsuhanó vékony Holdsarlót.

Az égitestek megfigyeléséhez nem kell semmilyen segédeszköz, elég, ha a kitakarástól mentes nyugati horizont fölé tekintünk.

Az éjszakai égbolt legfényesebb bolygói szerda este találkoznak egymással: ekkor a Vénusz hússzor fényesebb lesz, mint a Nap utáni legfényesebb csillag, a Szíriusz. A Hold először az Esthajnalcsillaggal találkozik, majd csatlakozik hozzájuk a Naprendszer legnagyobb bolygója, a gázóriás Jupiter is.

A Hold, a Vénusz és a Jupiter tündöklése az éjszakai égbolton. A bolygóegyüttállások rendkívül látványos égi jelenségek. Forrás: ESO

Alkonyat után lesz érdemes felnézni az égre: legfelül lesz a Jupiter, utána a Hold, legalul pedig a Vénusz. A különleges együttállást naplemente után, vagy napkelte előtt lesz érdemes keresni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.