Engedély nélkül tilos agancsot gyűjteni - lopás és állatkínzás miatt is eljárás indulhat

Forrás: MTI/Kovács Attila -
természetvédelem agancs állatvédelem szarvas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gím- és dámszarvasok tavasszal elhullajtott agancsának engedély nélküli gyűjtése lopásnak, illetve szervezett hajsza esetén állatkínzásnak minősül – közölte az MTI-vel a Pilisi Parkerdő kedden.

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint az agancsok a törvény értelmében a területen vadászatra jogosult illetékesek tulajdonának számítanak, és fontos információkat hordoznak a természetközeli erdőgazdálkodás számára. Összegyűjtésükkel az erdészek következtetni tudnak a vadállomány korára, méretére, mozgására és egészségi állapotára.

Gímszarvas Forrás: MTI/Kovács Attila

Az illegális, szervezett agancsgyűjtők csoportosan, akár járművekkel is űzik a szarvasokat, hogy kikényszerítsék az agancshullatást. A tél folyamán a tartalékaik nagy részét felélt állatok menekülésre kényszerülve ezért fokozottabban rágják a facsemeték csúcshajtásait, hántják a fiatal fákat, így az erdő megújítása is veszélybe kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.