Gyász: elhunyt a népszerű író

krimi gyász író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Anne Perry brit származású krimiíró, akit kamaszkorában börtönbe zártak barátnője anyjának megöléséért, s történetéből Oscar-díjas film is készült.

A detektívregényeiről ismert írónő 84 éves korában, hétfőn hunyt el lakóhelyén, Los Angelesben – közölte szerdán az irodalmi ügynöke. Élete alapján készült Peter Jackson Mennyei teremtmények című filmje.

Kiadójának méltatása szerint Anne Perry lojális, szerető barát volt, aki életét annak szentelte, hogy felhívja a figyelmét a társadalmi igazságtalanságokra. Számos olvasóját megérintette az az empátia, amellyel a lehetetlen helyzetbe, életük nehéz szakaszába került embereket támogatta.

Forrás: Shutterstock

Perryt – eredeti neve Juliet Hulme- 15 éves korában, 1954-ben ítélték el gyilkosságért barátnőjével, Pauline Parkerrel együtt. A két lány Új-Zéland leghírhedtebb gyilkosa lett, miután téglával agyonverték Parker anyját Christchurchben.

Mivel mindketten kiskorúak voltak, nem ítélhették őket halálra, hanem börtönbe kerültek. Ötéves börtönbüntetés után Hulme elhagyhatta a börtönt, és ő nevet változtatva visszatért Nagy-Britanniába, ahol írói pályára lépett.

A két lány története nyomán Peter Jackson forgatott 1994-ben pszichológiai drámát, amelyben Kate Winslet és Melanie Lynskey játszotta a főszerepet. A filmet a forgatókönyvéért ismerték el Oscar-díjjal.
Perry első regénye, a The Cater Street Hangman 1979-ben jelent meg. Főhőse, a viktoriánus rendőr, Thomas Pitt és felesége, Charlotte egy sor további krimijében szerepelt. Egy másik krimisorozatának a magándetektív William Monk volt a főszereplője. Regényei gyakran kerültek fel a New York Times bestsellerlistájára. Perry 1938-ban Londonban született, ahonnan nyolcévesen került először a Bahamákra, majd később Új-Zélandra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.