Védett énekesmadarak befogása miatt emeltek vádat egy csepeli férfi ellen

Forrás: -
Csepel vád énekesmadarak
Védett énekesmadarak befogása miatt emelt vádat egy csepeli férfi ellen a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A 68 éves férfi a tavaszi és az őszi madárvonulási időszakban, a legkésőbb 2019 tavasza óta a legkevesebb 22 védett énekesmadarat ejtett foglyul csepeli ingatlanjának kertjében kifeszített, mintegy 10 méter hosszú madárbefogó hálóval.

A vádirat szerint a férfi a madarakat kalitkákban helyezte el, és a kertben kifeszített háló közelébe rakta, hogy a hangjukkal a hálóba csalják társaikat. A szándéka az volt, hogy a különböző fajokba tartozó, védett énekesmadarakat keresztezze egymással.

Az illetékes hatóság lakossági bejelentések alapján többször tartott természetvédelmi ellenőrzést a vádlottnál. A természetvédelmi őrök 2019 márciusában az ingatlanon tíz, kalitkába zárt madarat találtak, ezeket még a helyszínen szabadon engedték.

Hím erdei pinty (Fringilla coelebs) Forrás:

A férfi ezután sem hagyott fel tevékenységével, 2021 áprilisában is befogott három védett madarat. A 2021 novemberében tartott természetvédelmi ellenőrzés során a hatóság tagjai kilenc madarat - egy csízt, két erdei pintyet, egy kenderikét, két süvöltőt, egy tengelicet és egy zsezsét, a madárfogó hálóban pedig egy erdei szürkebegyet - találtak.

A kalitkából elengedett madarak a tartós fogva tartás jeleit mutatták, erőt kellett gyűjteniük a repüléshez és meg kellett szokniuk a kis térből történő kiengedésüket is - ismertette a főügyészség.

Kitértek arra is, hogy a vádlott éveken keresztül végezte a védett madarak engedély nélküli befogását, a madarak sorsa - a természetvédelmi ellenőrzések során szabadon engedett példányokat kivéve - nem ismert. A 68 éves férfit az ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.