Egészséges étrend fillérekből – valóban kivitelezhető?

Forrás: Freepik -
PR cikk
Köztudott, hogy egy pénzalapú társadalomban élünk, ahol mindennek megkérik az árát. Általánosságban véve pedig minél jobb valaminek a minősége, annál többet kell fizetnünk érte. Azonban ez nem minden esetben igaz. Így az egészséges étrendnek sem kell feltétlenül a magasabb keresettel rendelkezők kiváltságának lennie. Nézzük meg, hogyan tehetünk mi is egészségünkért, ha spórolni szeretnénk?

Nyers zöldségek és gyümölcsök – nassolás helyett

Bár tény, hogy számtalan olyan gyümölcs és zöldség akad, amelyet aranyárban mérnek, azonban hazánkban még mindig rengeteget megkaphatunk elég olcsón. Sőt, többek között a spenót, a sóska, az alma, a répa, a bab és a lila hagyma sokkal kevesebbe kerül, mint a legtöbb feldolgozott élelmiszer, amelyeket csupán megszokásból vásárolunk. Ezeket pedig számtalan módon elkészíthetjük, így nem csak főétkezéseink során érdemes gondolnunk ezekre, de a nassolást is nyugodtan kiválthatjuk velük. Zöldségekből olaj segítségével még ízletes chipset is készíthetünk.

Forrás: Freepik

Az elősütött termékek olcsó alternatívái

Sokan bizonyára a kényelmi szempontokat részesítve előszeretettel vásárolnak előre elkészített mirelit fasírtokat és egyéb húsételeket. Pedig az árak és az egészségünk tekintetében is sokkal jobban járunk a fagyasztott, valamint a hűtött hústermékekkel. Viszont a húsok árának kapcsán nem árt odafigyelnünk, de például egy-egy Aldi akciós újság átböngészésével számtalan jó ajánlatot találhatunk ezekre is. Érdemes tudatosan vásárolni, és megtervezni, hogy pontosan mire lesz szükségünk. Az akciós újságok nagy segítséget jelenthetnek ebben, hiszen a spórolás a megfelelő költségvetés kialakításával kezdődik – ehhez viszont ismernünk kell az árakat.

Fehérjeforrások olcsón

Ha kicsit jobban odafigyelünk, akkor felfedezhetjük, hogy számtalan olcsó fehérjeforrás található az üzletekben. Az egészséges étkezés alapja pedig az alacsonyabb szénhidrátnál és az optimális fehérjebevitelnél kezdődik. Például a belsőséget, azaz a máj, a szív és a ritkában megtalálható lép kifejezetten olcsó és nagyon finoman elkészíthető húsféléknek számítanak. Ráadásul sokkal több bennük az értékes vitamin és ásványi anyag, mint a megszokott húsfélékben. Aki viszont nem kedveli a belsőségeket, annak sem kell elkeserednie. A tojás, a tej, illetve a hüvelyesek még mindig nagyon kedvező árúnak számítanak. A babfélék fehérjetartalma magas, és tápanyagban gazdag élelmiszer, tehát szintén helye van az olcsó, de egészséges táplálkozásban.

Készítsük el házilag azt, ami drága!

Némi utánaolvasás és logika segítségével sokféle feldolgozott élelmiszer olcsó és adalékanyag-mentes alternatíváját tudjuk elkészíteni otthon. Már mindenkinek alap, hogy sokan sütik meg a kenyeret, viszont az kevésbé, hogy a vajkrémet, májkrémet és más hasonló, ám finom kiegészítőt is ők maguk készítsenek el. Pedig rendkívül egyszerű. Tejfölből például nagyon sokféle „kencét” állíthatunk elő, ahogyan a májkrém elkészítése sem bonyolult feladat. A joghurt elkészítéséhez pedig a sokkal olcsóbb natúr változatba elég egy kis lekvárt belekevernünk. Ráadásul ezek az élelmiszerek sokáig elállnak, és így filléres árakon juthatunk hozzá az egészségesebb változatához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.