Újabb egy hónapig életben maradhat a trentinói futót szétmarcangoló medve

Forrás: AFP/Handout -
trentinói futó medvetámadás
További egy hónapig életben maradhat az a medve, amely április elején feltételezhetően szétmarcangolt egy futót az olaszországi Trentinóban - döntött pénteken az ügyben illetékes bíróság.

Az április eleji tragédiát követően - amikor a barnamedve halálra marcangolta az erdőben futó 26 éves Andrea Papit - Maurizio Fugatti trentinói kormányzó többször is elrendelte a JJ4 jelölésű állat kilövését, állatvédő szervezetek azonban rendre megakadályozták ezt.

Az ítélethirdetés eredeti időpontja május 11-ére volt kitűzve, ez azonban az elhúzódó eljárás miatt egyre kitolódott. A jelenlegi döntés értelmében a medve június 27-éig biztosan életben marad, s bíróság egyúttal megkímélte egy másik, MJ5 jelű medve életét is, amelynek leölését a régiós kormány szintén már korábban elrendelte.

Forrás: AFP/Handout

A törvényszék szerint a medve által jelentett veszély, melyre a helyi hatóságok a rendeleteket alapozták, egyik medve esetében sem elégséges indok az állatok kilövetésére, emellett részletesebb boncolási eredményekre volna szükség ahhoz, hogy ítélni tudjanak a JJ4 medve sorsa felett. A június végi időpontig a szembenálló felek további magyarázatok, bizonyítékokat és indoklásokat nyújthatnak be a bíróság felé. Végleges döntés várhatóan december közepén születik, ekkor ismét nyílt meghallgatást tartanak majd az ügyben.

Egyelőre nem tudni, hogy a JJ4 jelű medve azért támadt-e rá a fiatal férfira, mert bocsait védte. Andrea Papi szülei egyébként ellenzik a medve leölését, a régiós kormány azonban úgy véli, az állatot már akkor el kellett volna altatni, mikor 2020-ban két emberre rátámadt, akik el tudtak menekülni előle. A LEAL olasz állatvédő szervezet két állatorvos szakvéleményére támaszkodva május elején azt akarta bizonyítani, hogy valójában nem a JJ4 jelölésű nőstény medve felelős a fiatal trentinói férfi haláláért, hanem egy másik, hím medve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.