Miért olyan fontos a fizikai aktivitás a gyermekek és fiatalok számára?

Forrás: New Balance -
PR cikk fizikai aktivitás rendszeres testmozgás Egészségügyi Világszervezet
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint riasztó ütemben növekszik a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek és serdülők száma. Becslések szerint közel 40 millió 5 év alatti gyermek túlsúlyos, és 340 millió 5-19 éves gyermek és serdülő túlsúlyos vagy elhízott.

A túlsúly és az elhízás problémája a gyermekek és serdülők körében elsősorban a fejlett országokat érinti. Az új technológiákhoz való szinte korlátlan hozzáférés, a telefonok, tabletek és számítógépek képernyője előtt eltöltött hosszú órák, valamint a zsírokban és cukrokban gazdag, egészségtelen ételek fogyasztása gyorsan és alattomosan hízásra készteti a gyerekeket. Ráadásul az elégtelen mennyiségű mozgás képtelen ellensúlyozni az egészségtelen szokásokat. Ideje ezen változtatni!

Nézd meg a WHO gyermekek és serdülők fizikai aktivitására vonatkozó ajánlásait. Tudd meg, milyen előnyökkel jár a gyerekek és a serdülők számára a rendszeres sportolás.

A gyermekek és fiatalok sportban való részvétele Forrás: New Balance

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi irányelvei a gyermekek és serdülők fizikai aktivitására vonatkozóan

A WHO azt javasolja, hogy az 5-17 éves gyermekek és serdülők minden nap legalább 60 percnyi mérsékelt vagy fokozott fizikai tevékenységet végezzenek. A tevékenységeknek változatosnak kell lenniük, és tartalmazniuk kell aerob gyakorlatokat és izomerősítő gyakorlatokat is.

A képernyőidő korlátozása

Az Egészségügyi Világszervezet a képernyő előtt töltött idő korlátozását is javasolja. A 2 év alatti gyermekek egyáltalán ne érintkezzenek okostelefonnal, tablettel vagy tévével, a 2-4 éves gyermekek pedig napi maximum 30-60 percre korlátozzák a képernyőidőt. Az 5 éves vagy annál idősebb gyermekek és serdülők számára javasolt, hogy továbbra is korlátozzák a képernyő előtt töltött időt, továbbá helyezzenek nagyobb hangsúlyt a fizikai aktivitásra.

A gyermekek fizikai aktivitása rendkívül fontos a fejlődésük szempontjából Forrás: New Balance

Az iskolák és a szülők szerepe az egészséges életmód népszerűsítésében

A WHO felhívja a figyelmet az iskola kulcsfontosságú szerepére a gyermekek és serdülők fizikai aktivitásának elősegítésében. Elsősorban a rendszeres testnevelés órák biztosításával, de további sporttevékenységek szervezésével és a színvonalas sportinfrastruktúrához és a szükséges eszközökhöz való hozzáférés biztosításával is.

Ugyanilyen fontos a gyermekek és fiatalok szüleinek és gyámjainak szerepe. A felnőttek nyújtsanak támogatást mindenféle sporttevékenység megvalósításában, garantálják a biztonságos terekhez való hozzáférést a szabadtéri játékok űzéséhez, és... legyenek a lehető legjobb példaképek a gyermekek számára!

A gyerekek és fiatalok mozgásra való ösztönzésének legjobb módja az, ha lehetőséget adunk számukra spontán és szervezett szabadtéri tevékenységek űzésére (azaz a kortársakkal való csapatjátékokra). Nagyon fontos az is, hogy a legkisebbeket támogassuk az „aktív” szenvedélyek űzésében, ilyen pl. a tánc, a ritmikus gimnasztika, labdarúgás, a karate vagy az úszás.

A fizikai aktivitás, mint a civilizációs betegségek megelőzése

A gyermekek rendszeres testmozgása hozzájárulhat számos betegség és panasz kockázatának jelentős csökkenéséhez.

A WHO hangsúlyozza, hogy a túlsúly és az elhízás problémája a gyermekek és serdülők körében az egyik legsürgetőbb globális egészségügyi kihívás. Természetesen ehhez átfogó megközelítésre van szükség a gyermekek és tinédzserek életmódjának javítására, és az intézkedéseknek mind az étrendre, mind a fizikai aktivitásra ki kell terjedniük.

Az anya és lánya, a szülő és gyermeke közötti aktivitás nagyon fontos. Forrás: New Balance

Milyen egyéb egészségügyi problémáktól védheti meg a gyermeket a rendszeres testmozgás?

  • Szív- és érrendszeri betegségek – a rendszeres fizikai aktivitás javítja a szívműködést, csökkenti a vérnyomást és szabályozza a koleszterinszintet. A rendszeresen sportoló gyermekeknél alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata életük későbbi részében.
  • 2-es típusú cukorbetegség – a fizikai aktivitás segít a vércukorszint szabályozásában és javítja az inzulinérzékenységet. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata a sportoló gyermekek körében lényegesen alacsonyabb.
  • Légúti betegségek – az aerob gyakorlat javítja a légzés hatékonyságát és erősíti a tüdőt. Sportoló gyermekeknél csökken az asztma és más légúti betegségek kialakulásának kockázata.
  • Mentális betegségek – a fizikai aktivitás pozitív hatással van a gyermekek mentális egészségére. A rendszeres testmozgás segít csökkenteni a stresszt, javítja a közérzetet és a hangulatot, és csökkenti többek között a depresszió és a szorongásos zavarok kialakulásának kockázatát.
  • A mozgásszervi rendszer betegségei - a sportolás erősíti az izmokat, a csontokat és az ízületeket. Az aktívan sportoló gyermekek körében kisebb a kockázata a csontritkulás és más mozgásszervi betegségek kialakulásának a későbbi életben.

A rendszeres fizikai aktivitás a megfelelő étrenddel és egészséges életmóddal párosulva kulcsfontosságú a gyermekek egészségének megőrzéséhez és számos, jövőbeni betegség kockázatának csökkentéséhez. Ne feledd, hogy a megfelelő felkészültség és megfelelő ruházat határozza meg a gyermek biztonságát a kiválasztott sportok gyakorlása során.

Tudd meg, milyen sportruházatot érdemes választanod gyermekednek >>

A fizikai aktivitás előnyei gyermekek és serdülők számára

A gyermekek és fiatalok fizikai aktivitása nemcsak testi egészségük, hanem szellemi és érzelmi fejlődésük szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

A rendszeres testmozgás elősegíti a gyermekek egészséges szokásainak, interperszonális készségeinek és szociális készségeinek kialakítását. Emellett a csapatos sportágakban való részvétellel a gyerekek fejleszthetik az együttműködés és az egészséges versengés képességét, valamint az őszinteséget és a saját érzelmeikkel való megbirkózást a sikerek és kudarcok terén.

A család és az iskola szerepe az egészséges életmód népszerűsítésében döntő fontosságú. Forrás: New Balance

Főbb fizikai előnyök:

  • a keringési és légzőrendszer hatékonyságának javítása
  • az izmok, csontok és ízületek erősítése
  • az erőnlét és az állóképesség javítása
  • a test rugalmasságának és hajlékonyságának növelése
  • a motoros koordináció és a motoros készségek fejlesztése
  • súlykontroll, valamint a túlsúly és az elhízás megelőzése
  • az energia növelése és az alvás minőségének javítása
  • az immunrendszer és a szervezet immunitásának erősítése.

A legfontosabb mentális és kognitív előnyök:

  • a stressz, a feszültség és a depresszió kockázatának csökkentése
  • stresszkezelési készségek fejlesztése
  • a közérzet ésa a hangulat javítása
  • az önbizalom és az önbecsülés növelése
  • a koncentráció és a kognitív képességek javítása
  • fokozott kreativitás és problémamegoldó készség
  • egészséges szokások kiépítése.

Ne feledd, hogy a fizikai aktivitást a gyermek életkorához, képességeihez és érdeklődési köréhez kell igazítani. Fontos, hogy támogassuk a gyerekeket és a fiatalokat abban, hogy olyan tevékenységeket találjanak, amelyeket élveznek, és amelyek hosszú távú motivációt biztosítanak a rendszeres sportoláshoz.

A fizikai aktivitás legjobb módjai gyermekek és serdülők számára

A gyerekek különböző érdeklődési körrel és preferenciákkal rendelkeznek a fizikai aktivitás terén. A temperamentumban és a kiválasztott sportágak gyakorlására való természetes hajlamukban is különböznek. A felnőttek feladata, hogy biztonságos teret teremtsenek a gyerekeknek, hogy próbára tehessék magukat a sportban, és pozitívan támogassák őket a rendszeres testmozgás felé vezető úton.

A gyerekek körében a legnépszerűbb sport a labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda, az úszás és a harcművészetek. Évről évre növekszik az érdeklődés a tánc és a művészi gimnasztika, valamint az olyan aktivitások iránt, mint a jóga, capoeira, vívás, slacklining, hegymászás, búvárkodás vagy ultimate frisbee.

A fiatalok sportolásban való részvétele csökkenti az életmódbeli betegségek kockázatát. Forrás: New Balance

A modern világ és az ember civilizációs betegségeit szem előtt tartva mindenképpen érdemes hagyni, hogy gyermeke kísérletezzen és kipróbáljon különböző sportokat. Hiszen az a legfontosabb, hogy fizikailag aktív legyen, és ne veszítse el a motivációt a sportoláshoz, és ezt mindenképpen könnyebb elérni, ha a tevékenység örömet okoz számára.

Tudd meg, hogyan válassz cipőt a gyermekednek >>

A New Balance-nál nagyra értékeljük a felnőttek erőfeszítéseit a gyermekek és fiatalok aktivizálása terén. Éppen ezért kínálatunkban a legjobb minőségű sportcipőket és -ruházatot találod meg gyerekeknek és tinédzsereknek, amelyek maximális kényelmet és biztonságot nyújtanak a fizikai aktivitás során. Tekintsd meg a New Balance aktuális ajánlatát a kis sportolóknak.

Bibliográfia és források:

https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128

World Health Organization. (2020). Global recommendations on physical activity for health. Geneva: World Health Organization.

Janssen, I., LeBlanc, A. G., & Systematic review of the health benefits of physical activity and fitness in school-aged children and youth. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 7(1), 40.

Tremblay, M. S., Gray, C. E., Akinroye, K., Harrington, D. M., Katzmarzyk, P. T., Lambert, E. V., ... & Olds, T. S. (2019). Physical activity of children: a global matrix of grades comparing 15 countries. Journal of Physical Activity and Health, 16(2), 95-100.

Poitras, V. J., Gray, C. E., Borghese, M. M., Carson, V., Chaput, J. P., Janssen, I., ... & Sampson, M. (2016). Systematic review of the relationships between objectively measured physical activity and health indicators in school-aged children and youth. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 41(6), S197-S239.

Loprinzi, P. D., Cardinal, B. J., Loprinzi, K. L., & Lee, H. (2013). Benefits and environmental determinants of physical activity in children and adolescents. Obesity Facts, 6(5), 479-487.

Warburton, D. E., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. (2006). Health benefits of physical activity: the evidence. Canadian Medical Association Journal, 174(6), 801-809.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.