Újabb módszerrel verik át az embereket a csalók a Facebookon

Forrás: Shutterstock -
átverés Facebook csalás bankkártya
A csalók újabb módszerrel próbálják átverni az embereket: ezúttal a Facebook piacterén csapnak le az áldozatokra.

A Facebook online piacterén, a Marketplace-en csapnak le az emberekre a csalók egy újabb módszerrel. Ennek a lényege az, hogy vásárlóként jelentkeznek, majd azt javasolják, hogy egy csomagküldő szolgálatot vegyenek igénybe az áru kézbesítéséhez. Ehhez linket is küld, a honlap kinézete pedig kísértetiesen hasonlít egy ismert szolgáltatóhoz. Ezen az oldalon az eladónak ki kell választani a számlavezető bankját, majd meg kell adnia a bankkártyája összes adatát.

Az elkövető kapja meg, aki online vásárlást indít, az átvert személy közben egy másik felugró ablakban megadja a telefonjára érkezett sms-kódot is, amit az elkövető már az online vásárlási felületen rögzít, így jóváhagyatva a tranzakciót.

Forrás: Shutterstock

Volt, akinek a számlájáról ezzel a módszerrel milliókat emeltek le. "Felraktam eladásra a Facebook Marketplace-re egy összecsukható biciklit 30 ezer forintért. Aztán írt egy hölgy, hogy szeretné a biciklit, de Foxposttal. Küldött egy linket, a megnyitása után pedig egy ablak jött be, amin a különböző bankok logói voltak. Az oldalon kiválasztottam a bankomat, s ott meg kellett volna adnom a belépési adatokat, beleértve jelszót, felhasználói nevet, de ekkor nem fogadta el a kártyám" - mondta a Blikknek Manuéla. Ezután édesanyja belépési kódját kérte el, sms-kóddal is megerősítette a belépést, egy újabb linket kapott, hogy fogadja el a neki utalt 30 ezer forintot.

"Egy nappal később, vasárnap reggel írt nekem a hölgy, hogy aggódik, mert nem ment át a pénz, és ő mindent kifizetett nekem, nézzem meg újra, mi lehet a hiba. Megnéztem, mit tehetek, és észrevettem még egy ablakot, ahol megerősítést kért. Majd délután hívták anyukámat a banktól, hogy utalt-e nagyobb összeget a mai nap folyamán. Volt ugyanis egy két és fél milliós utalás" - modta a hölgy.

"Ebben az a legrosszabb, hogy anyukám számlája és pénze volt. Természetesen feljelentést tettünk, nyomoz a rendőrség. De a bank még nem válaszolt a hatóságnak. Sőt, a pénzt sem kaptuk vissza a banktól, annak ellenére, hogy állítólag megvan" - mondta.

Minden vásárlás vagy eladás esetében arra kell figyelni, hogy NE adjuk meg a bankkártyánk adatait olyan felületen, amit egy ismeretlen személy küldött át. A postázással kapcsolatos teendőket magunk intézzük, a vásárláshoz pedig a bankszámla száma szükséges, nem pedig a bankkártyáé!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.