Tudósok a Titan tragédiájáról: "azért haltak meg, amit szerettek: minden nagy újítás kockázatos és veszélyes"

Forrás: AFP/Joel Saget -
OceanGate Expeditions Titan Stockton Rush gyász Princeton Egyetem tudományos világ
Bár sokak szemében felelőtlen közellenséggé vált Stockton Rush, a Titan tulajdonosa, az OceanGate alapítója és egyben vezérigazgatója. A tudományos világ néma főhajtással búcsúztatja. A férfi pilótaként tartózkodott a fedélzeten a végzetes merülésnél. A Titannak mind az öt utasa meghalt, a fél világ gyászolja őket. 

A Princeton Egyetem repülőgép- és űrmérnöki szakán diplomázott Stockton Rush-sal szemben az a fő "vád", hogy vezérigazgatóként pontosan tisztában kellett lennie a veszélyekkel, ahogyan azzal is, hogy a Titant selejtes anyagokból gyártották, emellett nem felelt meg több szabványnak sem - írja a Bors.

A férfi még 2009-ben az élményre vágyakozó gazdag kalandoroknak alapította meg az OceanGate-et: a tudományos világ szerette és tisztelte őt.

A Princeton szívszorító búcsút vett egykori diákjától. Azt írták, hogy örökké egy álmodozó, zseniális újítóként, kiváló tudósként fognak rá emlékezni.

Stockton Rush-t számos kritika érte, de a tudományos világ kiáll mellette Forrás: AFP/Handout

"Stockton szenvedélyesen követte álmait. Azt az életet élte, amit akart, és ez egy jó élet volt. Hiányozni fog" - nyilatkozták volt iskolatársai, akik arról is beszéltek, tisztában vannak azzal, hogy számtalan kritika érte Rush-t a Titan összeállítása miatt.

"Azért élt, hogy legyőzze a korlátokat. Utastársaival együtt azért haltak meg, amit szerettek. A történelem mindig is azt mutatta: minden nagy újítás kockázatos és veszélyes – szögezték le és hozzátették, csalódottak a "foteltudósok" elítélő hozzáállása miatt.

A merülés öt áldozatot követelt Forrás: AFP/Joel Saget

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.