Hogyan számolhatunk le a kukkoló szomszéddal? Szakértő árulta el, mit tehetünk

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Korionov -
szomszéd megfigyelés kamera kukkolás
Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a szomszédunk minden lépésünket figyeli, és pontosan tudja, mikor érkezünk haza. Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd elárulta, mit tehetünk, ha a mellettünk lakó viselkedése megkeseríti a mindennapjainkat.

Titokban leskelődik

Azt, hogy mikortól tekinthető valaki viselkedése "kukkolásnak", nem egyszerű meghatározni. Általában olyan tevékenységet jelent, amikor valaki jogtalanul behatol mások magánéletébe, figyeli, rögzíti mások személyes tevékenységeit. Így már az is ennek számíthat, amikor a szomszéd folyamatosan azt lesi, mikor érkezünk haza vagy távozunk otthonról.

Lencsevégre kaphatja

A kukkolás súlyosabb formája akkor áll fenn, ha például arra leszünk figyelmesek, hogy a szomszéd lefényképezett minket az udvarunkon. Egyértelműen jogsértő másokról képet vagy videófelvételt készíteni, legyen az közterületen vagy a saját ingatlanuk területén, különösen akkor, ha a fotón látható személy arca is felismerhető.

Törekedjünk a békességre!

Ha úgy érezzük, hogy a kukkolás túllép a jó ízlés határain, akkor elsőként érdemes a szomszéddal beszélni erről. Az optimális kimenetel az lenne, ha a szomszéd megértené a problémát, és önkéntesen felhagyna vagy módosítana a tevékenységén úgy, hogy az mindkét fél számára elfogadható legyen.

Kihez lehet fordulni?

Ha a szomszéd a felszólítás ellenére sem hajlandó változtatni a rossz szokásán, akkor a sértett félnek lehetősége van birtokvédelmet kérni a helyi önkormányzat jegyzőjétől, aki a birtoksértőt eltilthatja a birtoksértő magatartástól. Ha nem szeretnénk a jegyzőhöz fordulni, vagy valamelyik fél elégedetlen lenne a döntéssel, lehetőség van bíróság előtt polgári peres eljárást indítani.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Korionov

Ez már zaklatás!

Abban az esetben, ha a magánéletünkbe rendszeresen vagy tartósan önkényesen beavatkozik a kukkoló, akkor feljelentést tehetünk a rendőrségen. Ilyen esetben zaklatás vétségének bűncselekménye is megvalósulhat, ami akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Megtéríti a kárunkat

Kártérítést is követelhetünk a szomszédtól, ha olyan képeket vagy felvételeket készít rólunk, amelyeket jogtalanul felhasznál, és ezzel kárt okoz nekünk. Sérelemdíj abban az esetben járhat, ha konkrét anyagi kárunk nem keletkezett, de valamilyen személyiségi jogunkat sérti a szomszéd jogellenes magatartása, például, ha intim képünk kikerül a nyilvánosság elé.

Legyen rá bizonyíték!

Fontos, hogy minden bejelentést alátámasztó bizonyítékokkal vagy tanúkkal kell megerősíteni. Készítsünk fotókat vagy videókat azokról a tevékenységekről, amelyeket gyanúsnak érzékelünk. Amennyiben bárki más is jelen volt az események alatt vagy tapasztalta a szomszéd gyanús viselkedését, kérjük meg, hogy segítsenek tanúskodni a történtekről.

Kamera a háznál

Kamerák elhelyezése a házunkon biztonsági vagy megfigyelési célokra hasznos lehet, de a berendezés vita forrása is lehet, ha egyenesen a szomszéd telkére, házára néz. A térfigyelő kamera használatakor kiemelten fontos betartani az adatvédelmi szabályokat, hiszen a kamera által rögzített képek személyes adatnak minősülnek.

A szomszédra nem láthat rá

A magánépületekre és azok megfigyelésére telepített kamerák látóterébe nem kerülhet más tulajdonában álló ingatlan vagy annak részlete, valamint nyilvános közterület. Ezért gondoskodni kell arról, hogy a kamerát olyan helyre kell felszerelni, hogy ne irányulhasson a szomszéd házára és a ház előtti közterületre sem.

Homályosítsuk el a hátteret

Ha a kamerák beállításával ezeket a kritériumokat nem lehet teljesíteni, akkor a kamerák látómezőjét kitakarással kell leszűkíteni, vagy az érintett területeket ki kell homályosítani. Ebből adódik az is, hogy ha a saját házunk előtti parkoló autónkat szeretnénk kamerával megfigyelni, akkor ezzel megsértjük a jogszabályokat.

Mindenki közös érdeke

Nem tekinthető visszaélésnek, ha valaki a fenyegető vagy a már bekövetkezett jogsértés bizonyítása érdekében képmás vagy hangfelvételt készít és használ fel, feltéve, hogy ezek felhasználása a bizonyítani kívánt jogsértéshez képest nem okoz aránytalan sérelmet. Ez alapján például egy betörőnek nem fog kártérítést megítélni a bíróság, ha egy nem szabályszerűen elhelyezett kamera buktatja le.

Többségben az erő

A biztonsági kamerák telepítése a társasházakban is egyre gyakoribb. A telepítéshez legalább a tulajdonosok kétharmadának támogatása szükséges. A társasház a kamera üzemeltetésére olyan személyt választhat, aki megfelel a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényben meghatározott feltételeknek.

A bejárati ajtót figyeli

A társasházban is fontos szempont, hogy hova helyezzük el a kamerákat: nem irányulhat a külön tulajdonban álló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség bejáratára vagy más nyílászárójára, még akkor sem, ha az a közös tulajdonban álló épületen, épületrészen vagy területen kerül elhelyezésre. Ezenkívül a kamera nem irányulhat közterület megfigyelésére sem.

Figyelmeztet rá a tábla

A kamerák által megfigyelt területre vagy épületrészbe belépő személyeket kötelező tájékoztatni jól látható táblákkal vagy feliratokkal a kamerarendszer alkalmazásáról, és az azt üzemeltető személyről, valamint az elérhetőségekről. Ha a saját ingatlanban történő kamerás megfigyelésre kizárólag személyes, otthoni tevékenység keretében kerül sor, és a felvételek nem kerülnek semmilyen felületen, például közösségi oldalakon megosztásra, akkor arra a GDPR előírásai nem vonatkoznak.

Nem rögzíti a felvételt

Ha olyan kamerás kaputelefont szerelünk fel a társasházba vagy a magánépület bejáratához, mely nem rögzít, kevesebb előírásnak kell eleget tenni. Amennyiben ez a technikai megoldás nyíltan és látható módon működik, nem sérti a személyiségi jogokat vagy az adatvédelmi előírásokat. Azonban továbbra is fontos, hogy jól látható helyen helyezzük el a kamerákat, valamint felhívjuk a figyelmet rájuk - írja a Fanny.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.