A Nobel-díjas Krausz Ferenc már átalános iskolában szerette a fizikát - Köszönetet mondott tanárainak

Forrás: MTI/Kovács Tamás -
elektron fényimpulzus fizikus Nobel-díj Krausz Ferenc
A sikerhez, a Nobel-díjhoz vezető út a móri Radnóti Miklós Általános Iskola fizikaóráiról indult, és az elmúlt ötven évben sem hagyott alább a fizika iránti érdeklődése - mondta Krausz Ferenc Németországban élő magyar fizikus, aki két másik kutatóval együtt kapja meg idén a fizikai Nobel-díjat.

Krausz Ferenc Móron született 1962-ben. Szülei kétkezi munkások voltak, de mindent megtettek azért, hogy két gyermeküket taníttassák. Krausz a tanulmányait felidézve elmondta, hogy először a móri általános iskolában "Kiss tanár úr" érdekfeszítő óráin, majd később a móri Táncsics Mihály Gimnázium tanóráin szerette meg a fizikát. "Ennek már lassan ötven éve, de azóta sem hagyott alább a fizika iránti érdeklődésem" - mondta a Nobel-díjas fizikus köszönetet mondva tanárainak.

Krausz Ferenc, aki később a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki, az ELTE-n pedig elméleti fizikusi diplomát szerzett, egykori tanárait méltatva kiemelte még Simonyi Károlyt és Marx Györgyöt, akik - mint mondta - alapvető befolyással voltak további pályájára. "Ők szilárdították meg bennem az elhatározást, hogy ez az a terület, amelynek a hátralévő életemet szentelni akarom" - fogalmazott a fizikus az MTI-nek.

Krausz Ferenc Forrás: MTI/Kovács Tamás


A projekt eredményeiről szólva beszámolt arról, hogy eddig nyolc rákos megbetegedést vizsgáltak, amelyeket mind érzékelni tudtak az új eljárással. A módszer eddig rendkívül szignifikáns jeleket tudott produkálni, amelyeket reményeik szerint fel tudnak majd arra használni, hogy még a kezdeti stádiumban érzékeljék a megbetegedéseket, amikor még a gyógyulás lehetősége és esélye sokkal nagyobb - magyarázta Krausz Ferenc.

A kutató, aki a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) vezérigazgatója is, sokat ígérő és előremutató projektnek nevezte a vizsgálatot, és köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért, kiemelve Palkovics László volt innovációs és technológiai minisztert, valamint Csák János kulturális és innovációs minisztert.

Nem Krausz Ferenc az egyetlen magyar, aki idén Nobel-díjat kap, Karikó Katalint is jutalmazták. Kutatótársával, Drew Weissmannel megosztva kapják a díjat a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését.

A korábbi magyar Nobel-díjasokról ebben a cikkünkben olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.