Az MVM Partnernél az üzleti spektrum szélesítése a cél

PR cikk MVM Partner Orbán Gábor
Orbán Gábor idén tavasszal, egy kifejezetten turbulens energiapiaci helyzetben fogadta el a felkérést az MVM Partner vezetésére. Elsődleges célja az, hogy a társaság eredménytermelő képessége tovább erősödjön. Ehhez pedig az üzleti spektrum szélesítésére van szükség mind a regionális jelenlét, mind a működési területek tekintetében.
Forrás: MVM Partner Zrt.

Az MVM Partner várhatóan történetének legsikeresebb évét fogja zárni 2023-ban, a cél pedig az, hogy az elmúlt néhány év kiemelkedő eredménytermelő képessége hosszabb távon is fenntarthatóvá váljon.

Orbán Gábor szerint ennek a célnak az eléréséhez egyrészről az üzleti spektrum szélesítésére van szükség. Az MVM Partnernek regionális tekintetben egyértelműen erősödnie kell, különösen a Balkán térségben és Törökországban. Emellett olyan területeket is fel kell vennie a működési kínálatába, amelyek korábban nem tartoztak bele az MVM Partner profiljába.

Ennek érdekében ősszel stratégiai felülvizsgálat indul a Partnernél, ami érinti a főbb üzleti területeket, azzal a céllal, hogy azonosítsa a növekedési lehetőségeket, illetve fejlessze az együttműködési interfészeket. Ezáltal a Csoport villamosenergia-nagykereskedelmi víziója hozzáigazításra kerül a gyorsan változó energiapiaci körülményekhez. Ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az MVM Partner regionálisan is meghatározó, versenyképes piaci szereplővé váljon.

Orbán Gábor megjegyezte, hogy a villamosenergia-piac óriási átalakuláson megy keresztül, ami hatalmas IT-igényt támaszt a társaság felé, ezért az MVM Partner IT-képességeinek a fejlesztése kulcsfontosságú lesz az elkövetkező években.

Jelenleg egy kifejezetten turbulens időszakot él az energiaszektor, a piac a nagy energiaválság utáni új egyensúlyi időszakot keresi. Ezekhez a viszonyokhoz természetesen az MVM Partnernek is tudnia kell alkalmazkodni. Orbán Gábor szerint a következő egy-két év még az egyensúlykereséssel fog telni a világban, ekkor derül majd ki, hogy az ukrajnai háborúra és az azt követő időszakra adott és adandó európai energetikai válaszok következtében átrendeződő energiaellátás milyen piaci optimumot fog eredményezni.

Ahhoz, hogy a társaság sikeresen vegye az akadályokat, tisztában kell lennie a trendekkel. Az Európai Unió az elektrifikáció és a zöld energia mellett tette le a voksát, ami gyakorlatilag a fosszilis erőműveknek a háttérbe szorulását, a megújulók előretörését eredményezi. Ez a folyamat az MVM Partner számára is új típusú feladatokat tartogat.

A szenes erőművek kivezetése, az új fosszilis befektetésekre adott támogatások szinte teljes tilalma vagy jelentős korlátozása azt eredményezi, hogy most a földgáz esetében meglévő infrastruktúrát ugyan lehet használni, de újat már nehezebb szabályozási és finanszírozási körülmények között lehet építeni. Ma már az látszik, hogy egy-két évtized múlva a fosszilis és a zöld energia azonos méretű versenyzőként lesz jelen a piacon.

Ugyanakkor Orbán Gábor szerint arról nem szabad elfeledkeznünk, hogy a nukleáris energia továbbra is jelen lesz az életünkben. Véleménye szerint enélkül nem tud megvalósulni a zöld átmenet.

A vezető úgy gondolja, az MVM Partner egy rendkívül izgalmas munkahely, sok lehetőséget kínál a pályakezdők és a szakmai tapasztalattal rendelkező kollégák számára is. A társaság munkatársai az energiapiac különböző szegmenseivel foglalkoznak, képességeiket pedig tréningek sorozatával fejleszthetik. Az ebből adódó tapasztalatszerzés különösen hasznos lehet a pályakezdők számára. Orbán Gábor ezért mindenkit arra bíztat, hogy csatlakozzon az MVM Partner csapatához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.