Hamarosan kialszik az égbolt egyik legfényesebb csillaga

Forrás: ESO/N. Risinger (skysurvey.org) -
legfényesebb csillag orion takarás
Hamarosan eltűnik az égbolt egyik legfényesebb csillaga, de nem kell aggódni, ugyanis nem örökre alszik ki a Betelgeuze.

A Betelgeuze vagy α Orionis 548 fényév távolságban lévő félszabályos változócsillag. Az Orion csillagkép főcsillaga, egyben a második legfényesebb csillag a csillagképben, és az égbolt kilencedik legfényesebb csillaga. A jövő héten ritka égi eseményre kerül sor, egy aszteroida eltakarja majd ezt a csillagot.

Az Orion (Vadász) csillagképben lévő Betelgeuze vörös szuperóriás csillag égi környezete. A felvételen megjelölt Betelgeuze távcső nélkül is könnyedén megtalálható. Ez a csillag jelzi az Orion jobb vállát Forrás: ESO/N. Risinger (skysurvey.org)

Hétfőn, december 11-én alszik ki rövid időre, amikor a 319 Leona aszteroida elhalad majd előtte, a Földről nézve legalábbis úgy fog tűnni. A különleges esemény mindössze 12 másodpercig tart, de csak korlátozott számú figyelő lesz megfelelő helyzetben ahhoz, hogy meglássa. Ugyanis amellett, hogy rövid eseményről van szó, a takarás csak egy keskeny sávban lesz látható, amely Ázsiától Dél-Európáig, Floridáig és Mexikó keleti részéig húzódik - írja a Live Science. Az olaszországi The Virtual Telescope Project jóvoltából azonban élőben nézheti mindenki ezt az eseményt, az élő közvetítés december 11-én este 8:00 órakor kezdődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.