Korábbi potenciális élet jeleire bukkant a NASA marsjárója a Vörös bolygón

Forrás: Shutterstock -
élet Marscopter Mars helikopter Ingenuity
A NASA Marscopter nevű Ingenuity helikoptere hihetetlen fényképeket készített a Vörös Bolygó – ahol 1000 napot tartózkodott – felszínén lévő törmelékről. Hogy mi is az, rejtélyesnek tűnik, de kiderült, a roncsmaradvány a Perseverance űrszonda és az Ingenuity marsi helikopter 2021. február 18-án landolásából származik.

A Perseverance legutóbbi kőzetmintái között szilícium-dioxidot is találtak, ami egy olyan finom szemcséjű ásvány, amely a Földön segít az ősi fosszíliák és szerves molekulák megőrzésében – írja a CNN – ahol a fotókat is megnézheted – nyomán a Hiradó.

Korábbi potenciális élet jeleire bukkant a NASA marsjárója a Vörös bolygón. Forrás: Shutterstock

Ezek az ásványok és iszapkövek múltbeli, vízben gazdag környezetre utalnak, amelykből a Marson uralkodó korábbi életre lehet következtetni. Tudósok úgy vélik, korábban egy sekély tó töltötte ki a Jezero-krátert, ám a víz azóta elpárolgott.

Ken Farley, a Perseverance projekt tudósa úgy véli, hogy a delta kőzetekkel teli táj és tó környéke lakható környezet lehetett – mondta. Hozzátette, Jezero-kráter akkor keletkezett, amikor egy aszteroida 4 milliárd évvel ezelőtt a Marsba csapódott.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.