Hatalmas áttörés az űrkutatásban: sikerült oxigént előállítani a Marson

Forrás: Shutterstock -
NASA Mars hatalmas áttörés oxigén
Új fejezet nyílt az űrkutatásban, miután a NASA szakembereinek sikerült oxigént előállítaniuk a Marson a bolygó légköréből. Ezzel számtalan lehetőség nyílik meg az univerzum felfedezésére.

A vizsgálat során az egyik felszíni Perceverance Roverje egy sütőméretű eszközben annyi oxigént állított elő, amely egy kiskutya számára 10 órára elegendő lenne.

A Rover által használt eszköz a MOXIE fantázianevet kapta, ami az angol Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment név rövidítése.

Hatalmas áttörés az űrkutatásban: sikerült oxigént előállítani a Marson Forrás: Shutterstock

"A MOXIE lenyűgöző teljesítménye azt mutatja, hogy lehetséges oxigént kinyerni a Mars légköréből, olyan oxigént, ami egyrészt a légzést is segítheti, másrészt az űrhajósok rakétáinak hajtóanyaga is lehet a jövőben"

- nyilatkozta a Metronak Pam Melroy a NASA szóvivője.

A Perseverance 2021-ben landolt a Marson, a Moxie eddig összesen 122 gramm oxigént tudott előállítani, aminek 98%-os, vagy ennél nagyobb a tisztasága.

Az eszköz leghatékonyabb működése esetén akár 12 gramm oxigént tudna előállítani óránként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.