Népszámlálás 2022: Elindultak a számlálóbiztosok

Forrás: Shutterstock -
számlálóbiztos népszámlálás Központi Statisztikai Hivatal KSH
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A népszámlálás a személyes felkeresésekkel folytatódik azokban a háztartásokban, amelyekben nem töltötték ki az internetes kérdőíveket. A Központi Statisztikai Hivataltól Dr. Rövid Irén válaszolt a Life-hu kérdéseire.

Találkozhatunk-e becsöngető számlálóbiztossal, ha interneten már kitöltöttük a kérdőívet, s ha igen, akkor hogyan igazolhatjuk a kitöltést?

A számlálóbiztosok azokat a címeket keresik fel október 20. és november 20. között, ahonnan nem érkezett kitöltött kérdőív a népszámlálás online, önkitöltési szakaszában. Ha nem pontosítottuk a címünket a kitöltés során, pedig az rosszul szerepelt a kérdőíven, előfordulhat, hogy becsönget hozzánk a számlálóbiztos, annak ellenére, hogy éltünk az internetes kitöltés lehetőségével. Ilyen esetben azzal az igazoló kóddal lehet bizonyítani, hogy már online megválaszoltuk a kérdőívet, melyet az internetes beküldést követően minden adatszolgáltató megkapott. Ezért is fontos, hogy ezt az igazoló kódot mindenki megőrizze!

Mi történik, ha a számlálóbiztos megjelenésekor senki sincs otthon, vagy csak idős személy vagy gyerek van, aki nem tud a kérdésekre válaszolni?

Akár a család egy tagja is megválaszolhatja a lakásra és az ott élőkre vonatkozó kérdéseket, ha betöltötte a 18. életévét. Amennyiben nincs ilyen személy otthon, a számlálóbiztos otthagy egy értesítőt, megjelölve rajta a következő felkeresés időpontját, a nevét, valamint a telefonos elérhetőségét. Ezt a számot felhívva időpontot egyeztethetünk a számlálóbiztossal, így legközelebb akkor megy ki az adott címre, amikor az az adatszolgáltatónak is biztosan megfelel. Legalább három alkalommal látogat majd el a címekre, reggel, délben, este, hétköznap és hétvégén is próbálja majd felvenni a kapcsolatot az ott élőkkel.

Csak személyesen lehetséges a kitöltés a számlálóbiztossal, vagy telefonon, illetve e-mailben is be lehet neki diktálni az adatokat?

A népszámlálás számlálóbiztosi időszakában a kérdőívet a számlálóbiztos tölti ki az adatszolgáltató válaszai alapján. Ezt személyesen lehet megtenni, miközben a válaszadó a kitöltés folyamatát végig figyelemmel kísérheti.

Csütörtöktől számlálóbiztosok keresik fel azokat az ingatlanokat, amelyekben nem töltötték ki a népszámlálási kérdőíveket az interneten Forrás: Shutterstock

Kell-e személyes iratokkal igazolnia magát a számlálóbiztos előtt annak, aki fogadja őt az adott ingatlanban és válaszol a kérdésekre?

Nem kell semmilyen igazolványt, bizonyítványt előkészítenünk, felmutatnunk a kitöltés során. A kérdések nagyon egyszerűek, a lakásra vonatkoznak, ahol élünk, valamint velünk kapcsolatosak, ezekre mind tudjuk a választ magunktól is, csak nagyjából fél órára van szükségünk, amíg tart a kitöltés.

Mi történik azokkal, akik ideiglenes címükön laknak, de állandó lakcímük is van, illetve átmenetileg céges ingatlanban vagy átmeneti szálláson laknak, netán épp költöznek az összeírás alatt?

Minden címen ki kell tölteni egy lakáskérdőívet és annyi személyi kérdőívet, ahányan az adott háztartásban élnek. A személyi kérdőívet arról a címről kell kitölteni, ahol október elsején 0 órakor, vagyis a népszámlálás eszmei időpontjában életvitelszerűen tartózkodunk – a népszámlálás szempontjából nincs jelentősége, hogy ez állandó, ideiglenes, vagy egyéb, be nem jelentett lakcím.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.