felkészültség gyermekmentő szolgálat Magyar Fejlesztési Bank videósorozat óvintézkedés
Gyermeked biztonsága a te felelősséged. Vagyis a leghatékonyabban úgy lehet életet menteni, ha megelőzzük a bajt – ez áll a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat új kampányának középpontjában. Nem kell különleges óvintézkedésekre gondolni: például a gyerekülés és a bukósisak megfelelő használatával rengeteget tehetünk. Az alapítvány új, a Magyar Fejlesztési Bank támogatásával létrehozott videósorozata azt mutatja be, hogyan kerülhetők el egyszerűen azok a súlyos sérülések, amelyek életveszélyhez, vagy tartós egészségkárosodáshoz vezethetnek.

A baleseti sérülés a vezető halálok az egyévesnél idősebb gyerekeknél a fejlett világban. Ráadásul minden balesetben elhunyt kisgyermekre négy olyan túlélő jut, aki maradandó károsodásoktól szenved élete végig – mondja Dr. Goschler Ádám, gyermekmentőorvos, csecsemő- és gyermek intenzív terápiás szakorvos, a „Gyermekmentő kézikönyv szülőknek" című, hiánypótló könyv társszerzője. Szerinte a súlyos, vagy halálos kimenetel szinte a legtöbb esetben megelőzhető volna néhány egyszerű szabály betartásával.

A kerékpározás közben szerzett agysérülések 90 százaléka megelőzhető a bukósisakkal. vagy Forrás: MFB Magyar Fejlesztési Bank

A bukósisak és a gyerekülés
Az alapítvány új, „Életmentő Szülők: Mit tegyünk, hogy elkerüljük a gyermekbaleseteket?" című videósorozatában azt mutatja be, milyen egyszerű óvintézkedésekkel kerülhetők el azok a súlyos sérülések, amelyek életveszélyhez, vagy tartós egészségkárosodáshoz vezethetnek. Az alig négy és fél perces videók olyan élethelyzeteket mutatnak be, amelyekben a gyerekek életveszélyes sérüléseinek elkerülése érdekében a szülőknek néhány alapvető és egyszerű szabályt kell betartani. Ilyen a biciklizéskor a bukósisak, illetve autóban a gyerekülés használata, de szó van arról is, miért és – főleg hogyan – kell elkerülni a kisbabák rázását.
A videókból nem csak megtanulhatjuk, miért fontos a bukósisak, vagy a gyerekülés, de azt is megtudhatjuk, hogyan kell megfelelő biztonsági felszerelést választani, mire kell figyelni a vásárláskor, és miként kell ezeket az eszközöket használni. Vagy éppen azt, hogyan kerülheti el a kimerültséget a fiatal szülő, és előzhet meg ezzel is szörnyű tragédiákat.

Gyermeked biztonsága a te felelősséged! A gyerekülés használata minden úton kötelező! Forrás: MFB Magyar Fejlesztési Bank

MIT TEGYÜNK?

Nézd meg a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat videóit, itt:
https://www.mfb.hu/kik-vagyunk/szent-marton-gyermekmento-szolgalat-s2521

1. Ne rázd a gyerekedet!

A csecsemők megnyugtatása néha nehéz, a szülők olykor elveszítik a türelmüket, és megrázzák a gyereket. A rázással azonban a szülő akaratlanul életveszélyes sérülést okozhat: az agyállomány zúzódhat, és ez idegrendszeri sérülést okoz, vaksághoz, bénuláshoz, értelmi fogyatékossághoz vezethet!
A gyermekmentők tanácsa: Nem szégyen, ha elfáradtál, s úgy érzed, nem bírod tovább - kérj segítséget!

2. Sisakot fel!
Minden harmadik orvoshoz forduló gyermeknél a fej is sérült. A súlyos koponyasérülés idegrendszeri károsodást, bénulást, rokkantságot okoz. A kerékpározás közben szerzett agysérülések 90 százaléka megelőzhető a bukósisakkal. A sisakot mindig hordani kell! Bicikli, snowboard, síelés, rollerezés és görkorcsolyázás közben elengedhetetlen.
A gyermekmentők tanácsa: Olyan sisakot vegyél, ami sérülésmentes és nem régi; méretében most jó, nem nagyobb (ne olyat, amibe majd később belenő). Olvasd el alaposan a használati útmutatót! Állítsd be gondosan, úgy, hogy ne lötyögjön, ne álljon csálén! Tanítsd meg a gyereknek a helyes használatot! Jó példát kell mutatni és a szülő koponyáját is kell védeni, hogy legyen, aki felneveli a gyereket - te is hordj fejvédőt!

3. Biztonságban az úton!
A baleseti sérülés a vezető halálok az egy évesnél idősebb gyerekeknél a fejlett világban. Ráadásul minden balesetben elhunyt kisgyermekre négy olyan túlélő jut, aki maradandó károsodásoktól szenved élete végig. Ezért szükséges megfelelő gyerekülés gondos használata minden úton.
A gyermekmentők tanácsa: A gyerekülés nem mindig passzol az autóhoz, olyat válassz, ami oda illik, nem mozog az ülésen, jól be lehet szerelni! Amíg tud és belefér, a gyerek olyan biztonsági ülésben utazzon, ami menetiránynak háttal szerelhető be. Miután ezt kinövi, a következő fokozat kell, amiben szintén van saját ötpontos biztonsági öv, háttámla, oldaltámaszok és állítható fejtámasz, nyakvédelem. Az ülések beszerelését pontosan el kell sajátítani, érdemes előre begyakorolni.

Negyed évszázados tapasztalat
A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány mentőegységei a szervezet 1999-es alapítása óta közel 60 ezer bajba jutott, beteg vagy balesetet szenvedett gyermek helyszíni ellátását végezték el. Az Országos Mentőszolgálat kötelékében a gyermekmentő kocsik az ország három régiójában, Budapesten, Miskolcon és Debrecenben sietnek a gyermekek segítségére. A szervezet a csaknem negyedévszázados munkatapasztalatait a speciális szaktudás oktatójaként is megosztja. Orvosi szakkönyv kiadása, magas színvonalú szakmai kongresszusok megrendezése mellett a szakdolgozóknak és szülőknek is tartanak továbbképzéseket, de készítettek a youtube-on bárki számára elérhető oktató videókat, és hiánypótló, a szülőknek, pedagógusoknak szóló részletes kézikönyvet is a gyermekmentésről.

A Te felelősséged!
„Gyermeked biztonsága a te felelősséged!" – üzeni a videósorozat ugyanazt a filozófiát követve, mint amit oktató, tájékoztató tevékenységében eddig megvalósított a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat. Tapasztalatból tudják, milyen sok múlik a beteg vagy bajba jutott gyermekek mellett lévők - szülők, rokonok, pedagógusok, felügyelő személyek – felkészültségén, az időben megkezdett újraélesztésen, vagy a beteg elsődleges állapotfelmérésén, a szakszerű segítségkérésen, és az egyszerű, de sokszor életmentő beavatkozások elvégzésén. A felkészültség mellett azonban ugyanúgy fontos a szülők, gyerekfelügyelők felelősségvállalása is: a balesetek elkerülése, körültekintő, szabálykövető magatartással, és a súlyos, életveszélyes helyzetek kialakulásának megelőzése a megfelelő óvintézkedések betartásával.

Példamutató elkötelezettség
A videósorozat elkészítését – ugyanúgy, ahogyan a szervezet képzési programját, vagy a korábbi oktató videók, illetve a kézikönyv megjelentetését – a Magyar Fejlesztési Bank támogatta. Milassin Levente, az MFB Marketing és Kommunikációs igazgatója szerint a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány a mindennapi működésével, a gyermekek mentése iránti elkötelezettségével is példát mutat. A hosszú távú és eredményes kapcsolat fenntartása, és az alapítvány társadalmilag rendkívül hasznos kezdeményezéseinek felkarolása ezért nem is lehet kérdés a bank számára. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk a videók elkészítéséhez. Ismét olyan tartalom jött létre a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány és az MFB együttműködése révén, amely valódi segítséget jelent minden szülőnek, és megóvja a gyermekek életét. - tette hozzá Milassin Levente.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.