Harry herceg az Északi-sarkon rekedt!

Északi-sark fagy túra katona Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négy súlyosan sérült brit katona vágott neki a jégvilágon át vezető expedíciónak az Északi-sarkra március 29-én. Céljuk az emberek figyelmének felhívása arra, hogy a sérült emberek is tudnak szinte teljes értékű életet élni, sőt akaraterejükkel még az egészséges társaikat is felülmúlják.

A Séta a Sebesültekkel (Walking with the Wounded) expedíció keretében négy volt brit katona próbál eljutni a földrajzi Északi-sarkra. Egyiküknek, a 29 éves Martin Hewitt kapitánynak lebénult a teljes jobb karja, a 28 éves Guy Disney kapitány térdtől lefelé elvesztette az egyik lábát, így ő műlábbal indul útnak, Jaco Van Gass közlegénynek könyöktől lefelé szakította le a bal karját egy rakétatalálat, Steve Young őrmester pedig gerinccsigolya-törést szenvedett. Az út teljesítése, amennyiben sikerül, nemcsak egyéni siker lesz, de ezzel egy új világrekordot is felállítanak.

Az expedíció fővédnöke, Harry herceg szintén részt vesz a gyalogtúra első napjain. A tervek szerint a herceg március 29-én csatlakozott volna a csapathoz Észak-Norvégiában, de az időjárás megnehezítette az utazását. 5 napig tartott volna a katonákkal, de a legújabb hírek szerint a herceg még mindig nem tudott elindulni, az őt szállító repülőgép kifutópályáján lévő hatalmas repedések nehezítik a hazajutását.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A háromhetes expedíció résztvevői mintegy 400 km-t gyalogolnak, végig az Északi-tenger jegén. Az út során a Földön föllelhető legextrémebb körülmények között, gyakran -50 °C-os hőmérsékleten kell helytállniuk. Az alacsony hőmérsékletet a levegő rendkívül magas páratartalma teszi még elviselhetetlenebbé. A kihűlés és a fagyásos sérülések ezért valódi veszélyt jelentenek még egy edzett, egészséges embernek is. A csapatot ezért speciális ruházat is segíti. A rendkívüli hidegben folyamatosan tetőtől talpig be lesznek öltözve, ugyanakkor kemény fizikai munkát kell végezniük, amiben nem gátolhatja őket a felszerelés.

Az Északi-sarkra vezető út nem csak a hideg miatt körülményes. A csapatnak nyílt hasadékokon, jégtorlódásokon és mozgó jégtáblákon kell átjutniuk, ráadásul a sarkkörön túl élő jegesmedvék is agresszívak lehetnek. A természeti körülményeket tovább nehezíti, hogy minden résztvevő szánon húzza maga után a teljes felszerelését, egy fejenként mintegy 100 kg-os csomagot.


Harry herceg jegelte magáthttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20110401-harry-herceg-az-eszaki-sarkon.htmlVilmos herceg lelket önt az új-zélandi emberekbehttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20110317-vilmos-herceg-ujzelandon.htmlVilmos herceg és menyasszonya elárulták, mit kérnek nászajándékbahttp://www.life.hu/tested-lelked/20110317-vilmos-herceg-jotekonykodast-ker-naszajandekba.htmlMi lehet az étlapon Vilmos herceg és Kate esküvőjén?http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110314-mi-lehet-az-etlapon-vilmos-herceg-es-kate-eskuvojen.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.