Pánikbetegség: trendi nyavalya vagy tényleg probléma?

szakember pánikroham tünetek pánikbetegség segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még ma is negatív megjegyzések kísérik a pánikbeteg emberek tüneteit. A környezet sokszor elítéli, hisztinek véli és e szerint is reagál a pánikrohamtól szenvedő beteg megnyilvánulásaira, pedig a pánik valódi és a betegeknek a szaksegítség mellett a környezet elfogadására és megértésére lenne szükségük a gyógyuláshoz.

Mi az a pánikbetegség?

Szakértőnk, dr. Ormay István pszichiáter segített a betegség megfogalmazásában: a pánikbetegség egyféle pszichiátriai kórkép, amely váratlanul fellépő rohamokban jelentkezik. A rohamok rendkívül intenzívek, irreális halálfélelem és menekülésvágy jellemzi őket. Tulajdonképpen a szervezet azokat a tüneteket produkálja, amely természetes lenne és akár életmentő is egy olyan helyzetben, amikor valódi veszély fenyeget. Ám a pánikbetegek szervezete közvetlen fenyegetéstől mentes környezetben és szituációban produkálja a "Támadj vagy menekülj" ösztönös vészreakcióit.

Thinkstock
Thinkstock

Emma, 38 éves, szociológus:

"Az első roham a metrón ért utol. Emlékszem, a Keleti pályaudvar és a Blaha között járt a szerelvény, amikor egyszer csak torkon ragadott a rémület. A zsigereimet szinte széttépte egy apró tüzes pontból induló fájdalom, nem kaptam levegőt, a szívem ki akart törni a bordáim mögül. Vert a víz, öklendeztem, de a legrosszabb az volt, hogy nem tudtam, mi történik velem. Azt hittem, meg fogok halni, és nem tudtam, miért. Miért ott, miért akkor, és miért ilyen rettenetes módon, szűkölő félelmek közepette? Nem emlékszem, hogy kerültem fel az utcára. Segítettek? Vagy kilöktek, nehogy összepiszkítsam valaki ruháját?
Az persze csak ez első alkalom volt, és hónapokig sorozatban jött a többi. Hogy miért? Ma már tudom, a megborult életem miatt stresszeltem. Ebből indult a dolog. Akkoriban váltam, osztozkodni kellett a vagyonon, és nekem annyit se sikerült kiharcolnom, hogy egy apró lakást vegyek magunknak. Hónapok óta gyilkos kérdések szorongattak: hol fogunk élni, hogyan tartom el magam meg a velem maradt három gyerekem."


Pánik-ok

A pánik azonban nem a semmiből tör elő, és két oldalról is megközelíthető kialakulásának valódi háttere. Egyfelől a beteg életében nagy valószínűséggel tetten érhetőek olyan események, amelyek próbára teszik az idegrendszerét, de fontos tudni: mindentől függetlenül a szorongás a hangsúlyos tényező, és a rohamokat nem lehet aktuális életeseményekhez szorosan hozzárendelni. Éppen ettől ennyire ijesztő, mert a beteget padlóra küldő szorongás tulajdonképpen indokolatlannak tűnik. Az azonban biztos, hogy a kimerültség és a stressz is a kiváltó okok között szerepel. Állhat a háttérben azonban egy anyagcserezavar is, amely elsősorban a szerotonin hiányával függ össze.

Amennyiben a pánikrohamok "beindulnak", ördögi kör alakul ki: a rohamok hatására a szerotoninhiány fokozódik, ettől pedig még nagyobb eséllyel jelentkezik a újabb roham. Másrészt a beteg elkezdi figyelni saját magát és rettegni kezd a rettegéstől, pánikolni a pániktól, hiszen a jelentkező tünetek hevessége elviselhetetlen, roham pedig a leglehetetlenebb szituációkban jöhet elő, amelyek nemcsak kellemetlen és félelmetes, de veszélyes helyzeteket is előidézhet. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a roham lecsaphat autóvezetés, főzés vagy pici babák gondozása közben is.

Thinkstock
Thinkstock

Tipp! Exkluzív képek a népszerű humoristáról. Kattints a galériáért!



A pánik szigetén - egyedül

A betegség tüneteinek hatására a pánikbeteg élete gyökeresen megváltozhat, nem mer kilépni a lakásból, ezért elszigetelődik. A rohamok próbára teszik emberi kapcsolatait is, hiszen sokan fordítanak hátat pánikbeteg társaiknak. A beteg elveszítheti párját, barátait, mert "kínos" vele társaságban megjelenni, de legalábbis bonyolulttá válnak a mindennapok és törékennyé az ünnepek. Sokszor a munkája is veszélybe kerül vagy el is veszíti a pánikbeteg ember, így az újabb gond, az egzisztenciális probléma csak még mélyebbre löki a pánik félelemmel teli gödrébe.

Milyen tünetei vannak a pánikbetegségnek?

- Rohamokban jelentkező légszomj, fulladás-nem kapok levegőt érzése.
- Gyors szívverés.
- Hányinger, zsigerérzés (mintha megmarkolná egy láthatatlan kéz a zsigereket).
- Szédülés, ájulásérzés.
- Tájékozódási képesség elveszítése (hirtelen nem tudja, hol van), bizonytalanság, döntésképtelenség.
- Remegés, reszketés.
- Izzadás és/vagy hidegrázás, heves bőrpír, forróságérzés.
- Mellkasi fájdalom, nyomás, szorítás (ráült valaki a mellkasomra érzés).
- Paresztéziák ("nem érzem a testem"), zsibbadás.
- Az önkontroll elveszítésétől valamint a megőrüléstől való félelem.
- Éles, mindent elfedő halálfélelem.


Fontos tudni, hogy akkor is komolyan kell venni a pánikbetegséget, ha az eleinte enyhe formában jelentkezik, például "csak" szédülés, hányinger és légszomj a jelző tünet, esetleg időről időre megmagyarázhatatlanul szapora szívverés ijeszt a betegre, hiszen a kezeletlen pánikbetegség egyre súlyosabbá válhat.

Thinkstock
Thinkstock

Kezelése

Szakértőnk véleménye szerint szerencsére a pánikbetegség a kezelhető betegségek közé tartozik, meg lehet gyógyulni! A pszichoterápiás kezelés fontos része a feszültségcsökkentő technikák elsajátítása, alkalmazása. A kognitív viselkedésterápia során a beteg megtanulja, hogyan lehet helyesen megközelíteni a betegséget, a szorongást és a pánikhelyzeteket. A dinamikus terápiákkal a mélyebben rejlő lélektani okokat lehet megtalálni és kezelni. Bizonyos betegeknél a fenti terápiák mellett gyógyszeres kezelés, antidepresszánsok alkalmazására is szükség lehet.

Nagyon fontos azonban, hogy a pánikrohamot a környezet is vegye komolyan, valamint, hogy segítse abban a beteget, hogy minél gyorsabban vegye igénybe szakember segítségét. Minél hamarabb jut ugyanis szakorvoshoz a beteg, annál nagyobb eséllyel lehet gyorsan és hatékonyan visszaszorítani a pánik elharapózását.

Tipp! Provokatív képeken a szexszimbólum. Kattints a galériáért! (+18)



Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.