párkapcsolat szex szüzesség szexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szüzesség jól beváltható valuta volt az elmúlt korokban, olyan érték, amelyet szigorúan őrizni kellett egészen a házasságkötés éjszakájáig. De vajon hogy állunk ma a szüzesség elvesztésével? A megfejtéshez az ország nagy szextesztjét hívtuk segítségül.

Mára azonban sokat változott a helyzet, és bár minden ember életében jelentős esemény a szüzesség elvesztése, korántsem mérik aranyban a létezését.

Thinkstock
Thinkstock

Pedig jó lenne, ha így lenne. Az első éjszaka élményei ugyanis hosszú időre meghatározhatják az illető szexuális magatartását, valamint a szexhez fűződő viszonyát is. Magyarul, ha kellemesek voltak a tapasztalatok az első igazi szex alatt, akkor nagyobb lesz a lelkesedés a folytatáshoz, ha nem, vagy kifejezetten negatív volt az élmény, akkor hosszú időre eltűnhet a szexuális étvágy. Épp ezért nem mindegy, hogy ki, mikor veszíti el a szüzességét, hiszen a harmonikus szexuális élmény eléréséhez lelkileg és fizikailag érett személyiségre van szükség. Ez az alap. Ennek ellenére úgy tűnik, a szüzesség elvesztése egyre fiatalabb korban következik be.

Gyimesi Andrea szexuálpszichológus segítségével vettük sorra az ország nagy szextesztjének adatait:

Miről árulkodnak az adatok?

A tesztből egyértelműen kiderült, hogy a kitöltők 92%-a 13 és 21 éves kora között veszítette el a szüzességét. Bár jó hír, hogy 13 éves kor alatt csupán 1% élt át nemi aktust (ám ez is sok!)

A tág intervallum három részre osztható: 13-15 év között 22%, 16-17 év között 38%, 18-21 év között 32% veszítette el a szüzességét. A kitöltők zöme 16-17 éves kora között veszítette el a szüzességét, illetve úgy tűnik, hogy 21 évesen szűznek lenni még átlagosnak számít.

Thinkstock
Thinkstock


A nők tudnak várni?

A fenti számokat a nők és a férfiak által adott válaszok adták, ám úgy tűnik, a nőknél feljebb tolódik a határ, hiszen 31%-uk 16-17 éves az első behatolásnál, 34%-uk idősebb is ennél: 18-21 éves. 19% -a a válaszadóknak 13-15 éves kora között veszítette el az ártatlanságát.

Ugyanakkor a grafikonok azt mutatják, hogy korábbra tolódik a szüzesség elvesztésének ideje: a most 16-20 éves korosztálynál jóval gyakoribb az, hogy 16 éves koruk előtt vesztették el a szüzességüket.

A 16 és 20 év közötti kitöltő személyek mintegy harmada 13-15 éves kora között veszítette el a szüzességét és csupán háromezren voltak azok, akik 18 év után élték át ugyanezt az életre szóló élményt.

Tippünk: A szüzesség elvesztése - Nézd meg videónkat!




Miről árulkodik az iskolai végzettség?




Fórum: Ti mikor estetek túl az elsőn?



A jóból is megárt a sok?

Az is egyértelművé vált a számok alapján, hogy a magas partnerszám és a korai szexuális élet (azaz minél korábbi elveszítése a szüzességnek) sok esetben összefügg egymással. Azok, akik jelenleg is naponta élnek nemi életet, volt már egyéjszakás kalandjuk, valamint 13-nál is több szexpartnerük volt, sokkal hamarabb veszítették el a szüzességüket.

A kutatásból az is kiderült, hogy azokra, akik korán kezdték a szexuális életet nem feltétlenül jellemző a nyílt kapcsolat támogatása vagy bevállalása, nem gondolják gyakrabban, hogy van szex szerelem nélkül, illetve nem csalnák meg sűrűbben partnerüket, és nem bevállalósabbak a szexuális életben sem.

Tippünk: Randizz az interneten!

Life.hu Ladies Night Nőnapi parti a Dokk Caféban!

Gyere velünk és ünnepeljük együtt a Mi napunkat egy exkluzív parti keretében, melyen a garantált szórakozáson túl számos meglepetésre is számíthatsz.

Jelentkezz ingyen belépőkért!



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.