"Szinte mindig a fellegekben jártunk" - Lauren Bacall nagy szerelmei

a nap cikke színésznő film Lauren Bacall filmművészet mozi szerelem Hollywood
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"A gondolat, hogy egy két lábon álló férfi lesz a hálószobámban ma este, olyan izgalommal tölt el, hogy alig tudok megszólalni!" - kiáltott fel a nyolcvanhat éves Lauren Bacall, amikor 2009-ben átvette tiszteletbeli Oscar-díját. 

A nagy Ő - Humphrey Bogart

A legendás színésznőt sosem nyűgözte le Hollywood csillogása. Még csak tizenkilenc éves volt, amikor megkapta élete első főszerepét Humphrey Bogart oldalán, ám saját bevallása szerint cseppet sem hatódott meg a lehetőségtől, amelyről annyi kóristalány álmodozott. "Carry Grant, na az nagy szó lett volna... de Bogart? Hmmm..." - viccelődött, amikor arról mesélt, hogyan is találkozott első férjével. A nála huszonöt évvel idősebb szívtipró ekkor már Hollywood ünnepelt csillaga és a nők kedvence volt, ám ami ennél is nehezebbé tette a kettejük között szövődő szerelem kibontakozását, az Bogart házassága volt. Nem sokáig. A színész néhány hónappal a románc kezdete után már be is adta a válókeresetet, Lauren és Humphrey pedig végre egymáséi lehettek.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

"Bogie megtanított rá, hogy az életben egyszer lenn, másszor fenn vagyunk - mindezt úgy, hogy mi ketten szinte mindig a fellegekben jártunk" - nyilatkozta a házasságról. Két közös gyermekük született, Lauren pedig elhatározta, hogy a filmezés helyett a családra koncentrál: évente csupán egy filmszerepet vállalt el, és híresen kerülte a talmi csillogással ékes hollywoodi partikat. "Tudtam, hogy jól döntöttem, ugyanakkor azt is tudtam, hogy a rendezők nagyrésze csupán Humphery Bogart feleségeként gondol rám, nem pedig színésznőként. Ez van. Amikor kapunk valamit, fel kell adnunk valamit" - vallja a nyolcvannyolc éves színésznő. Talán ma is boldogan élnének együtt, ha nem szól közbe Bogart betegsége: a férfinél - aki hírhedten erős dohányos volt - tüdőrákot diagnosztizáltak az orvosok, a kór pedig egyetlen év alatt leterítette őt. Bacall elveszítette élete szerelmét, pedig ekkor még csak harminchárom éves volt.

A leleplezett szerető - Frank Sinatra

Aki a világ legsármosabb szívtiprójával kötötte össze az életét, nehezen adja alább, szerencsére nem is volt rá szükség: Frank Sinatra kék szemei megigézték Lauren Bacallt, és a páros - a buvársajtó nagy örömére - szenvedélyes viszonyba kezdett. A színésznő csupán évtizedekkel később vallotta meg önéletrajzi kötetében: Sinatra sosem vette őt igazán komolyan.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

"Amikor a közönség tudomást szerzett róla, hogy alakul köztünk valami, nem akart többé nyilvános helyen találkozni velem. Én nyilvánvalóan nem értékeltem nagyra a megfutamodást, és ennek hangot is adtam, ő pedig mérges lett. Hát így szakítottunk" - mesélte. A dologhoz hozzátartozik, hogy amikor a viszony véget ért Bacall elvállalt egy rádiószereplést, és az interjúban határozottan azt állította: ő maga tette lapátra Franket. "Mondtam és tettem olyan dolgokat, amikre nem vagyok büszke. Ezért szoktam úgy fogalmazni, hogy sokkal szerencsésebb voltam életem során, mint amit megérdemeltem volna" - vallotta néhány évvel ezelőtt.

A második első férj - Jason Robards Jr.

Jason Robards Junior - aki számtalan más filmszerep mellett Brutust is eljátszotta a Julius Caesarban - mindig is "Hollywood második Bogartja" volt: pletykák szerint több olyan filmben is játszott, amelyet eredetileg a Casablanca sztárjának szántak volna, hiszen temperamentumuk és külsejük is sok hasonlóságot mutatott. Lauren Bacall - aki sokak szerint még évekkel Bogart halála után is szenvedélyes szerelemmel imádta elveszített férjét - úgy érezte, Jason mellett megtalálhatja az elkallódott boldogságot. Kilenc éven át tartó házasságukból született Sam Robards, aki követte szülei pályáját: többek között a sokszorosan Oscar-díjas Amerikai szépségben is láthattuk. Ám ironikus és tragikus módon a második férj még valamiben egyezett az elsővel: ő is szeretett a pohár fenekére nézni. A színésznő szerint ez a szerelem belefulladt a viszkibe...

AFP/Photo12
AFP/Photo12



"Hihetetlen, hogy már olyan emlékeim vannak, amelyek hatvanévesek, pláne ha belegondolunk, hogy milyen fiatal vagyok" - nevetett Bacall, amikor két éve átvette az Amerikai Filmakadémia elismerését. "Oscar az egyetlen férfi az életemben, aki kitart mellettem." A közel a kilencedik X-hez is sugárzóan gyönyörű legenda máig nem talált rá a férfira, aki mellett "megöregedhet." Erre azonban úgy fest, a közhiedelemmel ellentétben nincs is szüksége. Amikor elhagyta a színpadot, köszönőbeszéde végén odavetette a közönségnek: "Ó, és jó lesz, ha hozzászoktok a gondolathoz: itt vagyok, és egy jó darabig még nem is készülök sehová." Addig pedig még simán belefér egy nagy szerelem... vagy talán kettő is.

"Mindvégig külön hálószobánk volt" - Mae West nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/20120611-mindvegig-kulon-haloszobank-volt-mae-west-nagy-szerelmei.html"Gildával bújnak ágyba, de mellettem ébrednek" - Rita Hayworth nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120525-gildaval-bujnak-agyba-de-mellettem-ebrednek-rita-hayworth-nagy.html"Egy napon a felesége leszek ennek a fiúnak" - Vivien Leigh nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120514-egy-napon-a-felesege-leszek-ennek-a-fiunak-vivien.html"Féltem tőle, hogy egy tipikus nagyzoló rosszfiú" - Marilyn Monroe nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120427-marilyn-monroe-szerelmei.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.