"Egy napon a felesége leszek ennek a fiúnak" - Vivien Leigh nagy szerelmei

a nap cikke színésznő házasság film mozi szerelem Hollywood Laurence Olivier férj sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Őszintén szólva, drágám, fütyülök rá." Ezekkel a szavakkal hagyta ott a lépcsőn zokogó Scarlett O'Harát Rhett Buttler minden idők egyik legtragikusabb szakítás-jelenetében, az Elfújta a szél című filmben. A főhősnőt megformáló Vivien Leigh épp olyan nagykanállal habzsolta az életet, mint a kis Katie Scarlett.

Tipp! Szépségkirálynő-jelöltek fehérneműben. Kattints a galériáért!


Ahogy a gyönyörű színésznő fogalmazott egy interjúban: "Emlékszel arra a jelenetre, mikor Scarlett hálát ad az égnek, hogy az édesanyja nem érhette meg, micsoda rossz lány lett belőle? Nos, ez vagyok én..."

1. Leigh Holman - az első férj

Vivian Hartley - merthogy ez volt Vivien Leigh eredeti neve - és Leigh Holman egy angol szállodában találkoztak, ahol egy közös ismerősük rendezett bált. A lány alig múlt tizennyolc éves, de már akkor kijelentette: "Egy napon a felesége leszek ennek a fiúnak." Igaza volt: a férfi mindössze három találkozás után megkérte a kezét, és 1932. december 20-án előkelő lagzit tartottak, ahol a menyasszony puffos ujjú selyemruhát és hattyútollakkal díszített fátylat viselt. Már ekkor nyilvánvaló volt, hogy ez a királykisasszonyként tündöklő fiatalasszony többre hivatott, mint pelenkázásra és vacsorafőzésre.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Ennek ellenére pontosan ez történt: az újdonsült Mrs. Holman még húszéves sem volt, amikor világra hozta közös gyermeküket, Suzanne-t. Az ifjú színésznőnek választania kellett: vagy felneveli a kislányt, és búcsút mond az álmainak, vagy maga mögött hagy mindent családostul, és követi az álmait. Amikor pedig a Vihar a teáscsészében és az Oxfordi utazás című filmekben nyújtott alakítása is pazar kritikákat kapott, elhatározta magát: ideje világot látni. Persze az is közrejátszott, hogy egyre nehezebben tagadta: beleszeretett barátjába és kollégájába, Sir Laurence Olivier-be. A szakítás nem az egyetlen nehézség volt, amellyel Viviennek szembe kellett néznie: kamaszkorában diagnosztizált bipoláris depressziója egyre drasztikusabb hisztérikus rohamokban csúcsosodott ki. Mivel tartott tőle, hogy képtelen lenne biztonságos otthont teremteni lányának, Suzanne-nak, volt férjére bízta a lányka felnevelését, de élete végéig látogatta őt. Leigh Holman - akit néhány évvel később már csak Scarlett első férjeként emlegettek - örökké barátságban maradt egykori feleségével. Suzanne - Vivien Leigh egyetlen, ma nyolcvanéves gyermeke - egy nagy-britanniai farmon él, és soha nem nyilatkozik híres mamájáról.

2. Sir Laurence Olivier - a nagy Ő

A felhőtlen boldogság nem sokáig tartott: néhány évvel a Laurence Olivier-vel kötött második házasság után Vivien betegeskedni kezdett, az orvosok pedig tuberkulózist állapítottak meg. Bár a közönség szemében Lady és Sir Olivier igazi álompár voltak, a mentális és fizikai betegségek rányomták a bélyegüket a frigyre. "Lady Olivier közölni kívánja, hogy Sir Laurence beadta a válókeresetet, hogy feleségül vehesse Miss Joan Plowrightot. Ő majd természetesen mindent megtesz, amit a volt férjem kér tőle." Ezekkel a szavakkal tudatta a sajtóval Vivien, hogy házassága húsz év után zátonyra futott Sir Laurence Olivier-vel. Az egykori Scarlett O'Hara és szőke hercege azonban még évtizedekkel a zajos válás után is szolgáltattak friss pletykát a bulvársajtó számára: egy nemrég napvilágott látott botránykönyv szerint ugyanis Vivien Leighnek féltékenységi rohamai mellett leküzdhetetlen szexmániája is volt, amely komoly okot adott a szakításra. A visszafogott díva imázsát kialakító színésznő kortársai szerint képtelen volt elfogadni a korát, és amikor férje Marilyn Monroe-val dolgozott együtt egy filmen, elszakadt nála a cérna: a klasszikus kapuzárási pánik ürügyén minden filmforgatáson állandó szeretőt tartott.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Tipp! Minden idők legszebb nője. Kattints a galériáért!


3. Isabel Jeans - a leszbikus szerelem

Marlon Brando Rex Harrison "Ha megszakította a forgatási napot egy kis 'pihenővel', egy órával később kisimultan és jó kedélyűen tért vissza a kamera elé, és alig nézett ki többnek tizenhét évesnél, pedig ekkor már negyvenhárom éves is elmúlt."

Northfoto
Northfoto



4. Peter Finch - az utolsó szerető

Az Elephant Walk című film forgatásán azonban váratlan dolog történt: beleszeretett egyik "játszópajtásába" - aki történetesen a film másik sztárja volt - , a szintén házas Peter Finch-be, a viszony pedig hattyúdal-szerelemmé változott. Gyakran utazgattak kettesben titkos kirándulásokra, ezek a kiruccanások pedig fizikailag is jót tettek Vivien Leigh-nek: néhány hónapon át ismét egészséges volt. Amikor Laurence Olivier a válás után végül valóban feleségül vette a brit színésznőt, Joan Plowrightot, Vivien így nyilatkozott: "Nem rossz fogás az a nő... csak kár, hogy szaga van." Ekkor már rettenetesen szenvedett a tuberkulózistól, ami alig hét évvel a válás után el is vitte őt. Olivier azonban egy nyolcvanéves korában adott interjúban könnyes szemekkel mondta ki: "Vivien és én... az volt az igazi szerelem. Ötven év kellett, hogy ráébredjek."

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Tipp! Provokatív képeken a szexszimbólum. Kattints a galériáért! (+18)


Tudj meg mindent már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.