2016-ban a férfiak még mindig a felsőbbrendű pozíciójukat féltik

Forrás: Thinkstock -
háztartás főzés konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nőnap alkalmából egy hazai közvélemény-kutató cég feltérképezte, mennyire tartjuk fontosnak a hagyományosan női szerepkörbe tartozó főzést, és hogyan készülnek a párok a konyhában erre a napra. A rövid konyhai helyzetjelentésből többek között az is kiderült, hogy a magyaroknak több mint a fele (52%) nagyon szeret főzni. 

A 25–50 éves korosztály körében készült friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy a nők több időt töltenek a konyhában, és még mindig jobban szeretnek főzni, mint a férfiak. A házimunkák azonos arányú felosztásával viszont mindkét nem egyetért.

Hazánkban a nők hétköznap 58 percet, hétvégén 107 percet töltenek átlagosan a konyhában, az ellenkező nem képviselői pedig ennek kevesebb, mint a felét, hétköznap 26 percet, hétvégén 42 percet.

Forrás: Thinkstock

Az étkezésre fordított időben nincsenek ilyen nagy különbségek a két nem között. Elmondható azonban, hogy a férfiak hétköznaponként este több időt fordítanak az étkezésre, mint a nők, és inkább csak hétvégén jellemzőek a közös étkezések.

Kinél van a fakanál?

A nők képviselőinek csaknem kétharmada, míg a férfiaknak mindössze 37%-a állítja azt magáról, hogy nagyon szeret főzni. A nemi szerepekkel kapcsolatos attitűdök vizsgálata is a fentieket erősíti.

Biztos tippek kezelhetetlen férfiakhoz

A felmérések szerint az elmúlt évtizedben a férfiak által otthon, a házimunkával töltött idő mennyisége mindössze 10 perccel növekedett.

Lesújtó statisztikai adatok azt mutatják, hogy a régi minta, amely szerint a férfi a családfenntartó, a nő a háziasszony, megingathatatlannak látszik. Pedig ma már a nők túlnyomó része házon kívül is dolgozik, bejár a munkahelyére. Persze az nem akadályozza meg abban, hogy duplán dolgozzon, mintha genetikailag arra lenne beprogramozva, hogy csak ő főzzön, mosson, vasaljon, takarítson, és persze nevelje a gyereket. Csodára várni nincs értelme, inkább hatékony megoldásokat kell találni annak érdekében, hogy az otthoni feladatok már a házasság elejétől fogva ne váljanak konfliktusok, harag és veszekedés, értetlenség forrásaivá. Csodás trükköket korábbi írásunkban találsz!

Azzal az állítással, hogy a konyhai teendők ellátása női feladat, közel fele-fele arányban értenek egyet a megkérdezettek, noha itt is megfigyelhető, hogy az egyetértők aránya a férfiak körében egy kicsit magasabb. A konyhai teendők közül a főzést 52% közös feladatnak, míg 46% inkább a nőének tartja, ennek megítélésében nem mutatkozik eltérés a nemek között.

Forrás: Thinkstock

Miért vagyunk képtelenek kibújni a női szerepekből? című cikkünkben korábban megkérdeztük a Life.hu párterapeutáját, Deáki Tímeát, hogy amennyiben mára teljesen átalakultak a női és a férfiszerepek, és a legtöbb területen módosultak az elvégzendő a feladatok, akkor miért pont a konyha és a főzés témáját nem érintette meg a változás szele?

"Tisztelet minden férfinak, aki már felismerte, hogy az otthoni teendők (mosás, főzés, takarítás, bevásárlás, családi ügyek szervezése, gyereknevelés stb.) egy egész embert kívánnak.

A legtöbb nő hazamegy a munkából, és a párja úgy véli, hogy majd pihen a főzés vagy a porszívózás alatt. Hát nem.

Neki is jólesne, ha leülhetne a tévé elé, és ha valaki elé tenné az elkészült ételt. A legtöbb nő ezt soha nem tapasztalja meg. Aki egyszer-egyszer valami különleges alkalomból mégis átélte ezt, az is megy a végén pakolni. A ránk égett szerepekből elképesztően nehéz kibújni" – véli a szakértő.

Férfi a konyhában?

"A konyha nálunk is az édesanyám felségterülete volt, de gyerekkoromban szinte mindennap ott álltam mellette, és néztem, hogy hogyan áll össze az a csoda, amit az asztalra tesz. Szerintem az nem kérdés, hogy ma már a férfiaknak is ki kell venniük a részüket a házimunkából. Nekem természetes volt, hogy én a főzést választom. Különösen az elmúlt pár évben vált a szenvedélyemmé, mert számomra ez alkotás, ami tökéletesen kikapcsol.

Sass Dani, gasztroblogger Forrás: Facebook/Sass Dani

Ma már nálunk megfordult helyzet a magyar átlaghoz képest, mert a konyha az én terepem lett, sokkal többet sütök-főzök, mint a párom. Persze nagy terveim is vannak ezzel, de egyelőre a szűk körű elismeréseket is boldogan gyűjtöm be otthon.

– mondja a gasztroblogger Sass Dani, a Konyhafőnök legutóbbi szériájának döntőse.

Egyéb feladatok a háztartásban

A felmérés során arra is fény derült, hogy a magyar férfiak és nők véleménye nem tér el jelentősen egymástól a háztartási munkák megosztásáról.

A mosogatást és a takarítást közel minden harmadik válaszadó tartotta inkább női, míg a kétharmad közös feladatnak. A bevásárlást és a közös programok szervezését a nagy többség szintén közös feladatnak érzi. Az egyedüli tevékenység, amit zömmel inkább férfifeladatnak tartanak, az a lakásban elvégzendő kisebb javítások és a barkácsolás.

A szakértő véleménye:

"Férfiként nem könnyű abba belegondolni, hogy egy nyolc órában dolgozó nő tulajdonképpen az otthoni feladatokkal konkrétan két teljes állásban dolgozik.

Félelmetes ugyanis a felismerés, hogy a nőtárs ilyen látványos energiatöbblettel rendelkezik a nap végén is. Mivel még mindig a férfiak vannak az erősebb nemnek kikiáltva, egy ilyen elismeréssel a saját felsőbbrendű pozíciójukat rontanák. És lássuk be, ha nem muszáj, nem veszélyeztetnék ezt a szerepet. A legtöbben ráadásul ezt nem is gondolják végig, egyszerűen ez a természetes gondolkodásmód számukra a házastársi szerepekről"
– állítja Deáki Tímea.

Pénzben az erő?

A női és férfi válaszadók között egyetlen konfliktus a családi kassza kezelése körül alakult ki. A válaszadók kétharmada közös feladatnak tartja a házi költségvetés kialakítását, azonban a férfiak negyede és a nők 37%-a inkább a saját neméhez sorolná a pénzügyek feletti döntés jogát.

Forrás: Thinkstock

Azzal, hogy a házimunka ugyanannyit ér, mint a fizetett munka, a nők valamivel markánsabban értenek egyet, mint a férfiak,

bár szerencsére az erősebbik nem is értékeli az otthon elvégzett munkát, mert az ő többségük is ezen az állásponton van.

De miért nem segít a férfi?

Deáki Tímea szerint itt nem arról van szó, hogy a nő pénzt akar a munkáért, de az igenis fontos, hogy valami elismerésben részesüljön. "Nem elvárható, hogy a rendszeres pluszmunka nem ér dicséretet és olykor besegítést.

Azon férfiak, aki úgy gondolják, hogy a házimunka tulajdonképpen nem munka, legtöbbször úgy teszik a kijelentésüket, hogy még egy seprűt sem vettek a kezükbe. Számos oka lehet, hogy egy férfi nem hajlandó otthon besegíteni, és ezt még hangoztatnia is szükséges.

Itt meg kell jegyezni, hogy ebből is látszik, milyen fontos a szülői minta. Ha ma egy gyerek porszívót lát az apja kezében, biztosan nem fog kiakadni, ha pár év múlva neki kell besegítenie a saját lakásukban a párjának.

Mi a jó megoldás?

A szakértő szerint célszerű már a kapcsolat elején egy mindkét fél számára elfogadható rendszert kialakítani, amit nyilván a nőnek kell kezdeményeznie. Ahol egyáltalán nem támogató e tekintetben a férfi, vagy jó ideje rosszul működik az erről folyó kommunikáció, ott nehezebb a helyzet, de azért nem reménytelen.

A nő rá tud világítani, hogy a családösszetartó szerep milyen fontos része a közös életnek, és ennek bizony ára van. Ha van mód arra, hogy kialakítsanak a párok egy jónak mondható közös munkarendet, meglévő alapjukat egy újabb téglával erősíthetik meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.