Tudj meg mindent a székelési szokásokról: ennyiszer érdemes WC-re menni

2018.08.12. 15:00

Gyakran felmerülhet bennünk a kérdés, milyen gyakran kell WC-re menni és elvégezni a nagy dolgunkat. Most szakember adja meg a választ erre a problémára.

Katie Ellard, ausztrál gasztroenterológus a Men's Health magazinnak elárulta, tulajdonképpen nincs konkrét szám arra vonatkozóan, hányszor is kell székelni. Van, aki egyszer megy el WC-re nagy dolga miatt egy nap, míg más akár háromszor is. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében.

Mindenkinek van egy nagyjából bevált rendszere, akkor van probléma, ha ez felborul, és a kelleténél jóval gyakrabban vagy ritkábban jön ránk az inger. Ez akár komolyabb emésztőrendszeri problémára is utalhat.

Nincs konkrét szám arról, hányszor érdemes WC-re menniForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

A székelés gyakorisága nagyban függ attól, mit eszünk. A rostokban gazdag ételek javítják az emésztést. Ezek hiányában valószínűleg jóval ritkábban kell WC-re menned.

Függ továbbá az életkortól is, a portál azt írja, a kor előrehaladtával nő a székrekedés kialakulásának esélye is. Befolyásolja továbbá az emésztést a testmozgás is, ha sokat sportolsz, akkor valószínűleg gyakrabban kell székelned is.

Visszatartani semmiképp nem szabad, mert attól székrekedés alakul ki. Ami pedig erőlködéssel is jár – ez akár aranyeret is okozhat.

wcvécémosdószakemberszékelés