Felnő egy generáció, aki a pornófilmekből tanul, akinek nincs szexuális kultúrája, aki azt hiszi, hogy a valóság is olyan, mint a felnőttfilmek, de a hús-vér nővel már nem tud mit kezdeni.

Alapvetően kicsavarodik a szexualitás a pornófilmek által. A forgatásokon szinte kivétel nélkül ajzószereket, vágyfokozókat használnak. Gondoljunk csak bele, hogy egy 6–8 órás forgatás a férfiak részéről milyen komoly állóképességet kíván. Itt már nemcsak gyógyszereket meg zseléket, hanem injekciókat is bevetnek annak érdekében, hogy meghosszabbítsák a merevedés időtartamát. A néző már ezeket az összevágott, feltuningolt jeleneteket látja, és amikor megnézi a filmet, akkor onnan vesz mintát. Amikor kiderül, hogy ő nem képes erre a produkcióra, kisebbségi érzése lesz.

Mit tesz a gyerek, hogy ha a szülő nem beszél vele a szexualitásról? Be fogja írni a keresőbe, mert ő már kiskorában megtanulja, hogy a Google a barátja, és töménytelen mennyiségű ilyen filmre fog találni. Elkezd szocializálódni a szex- és a pornófilmeken, ami egy teljesen elcsavart valóság, azon túl, hogy nyilván minden érzelmi létet és vágyat nélkülöz. Ezt veszi alapértelmezettnek, hogy testeket kell használni és az egymás testét ki kell zsigerelni.

Kicsavarodik a szexualitás a pornófilmek általForrás: Shutterstock

Ezt elkerülendő, tessék minél hamarabb elkezdeni a szexualitásról beszélgetni a gyerekkel.

Őszintén és az ő szintjén! Nem azt mondom, hogy a nagyon pici gyereknek azonnal össze kell rombolni a pillanatnyi világképét, és azt kell mondani neki, hogy: „kisfiam, nagyon nagy hazugságban élsz, hogy ha azt hiszed, hogy a gólya hozza.” De az ő nyelvén igenis el lehet mondani neki, hogyan működik az emberi test, az érzések és a szexualitás. Nem kell elébe szaladni ennek a dolognak, mint egyébként ahogy ezt én tettem, merthogy anno megkérdezte az óvodás korú gyerekem, hogyan születik a kisbaba, és én ezt az ő nyelvén elmondtam neki. Majd másnap az óvónő azzal fogadott, hogy „Gábor, érdekes dolog történt, mert a gyerek kiállt a csoport közepére és a többieknek elmondta, hogyan születik a gyerek, és itt sokan még azt hiszik, hogy a gólya hozza. Ez nem baj, csak ő egy kicsit felgyorsította ezt a folyamatot.” Nehogy azt higgyük, hogy teljesen ki tudjuk zárni az interneten a gyerekre ömlő irdatlan mennyiségű szexualitást, kificamodást és mindenféle bizarrságot, de jelentős mértékben tompítani tudjuk ezeket a hatásokat.

A pornónak azonban van még egy alattomos veszélyforrása, ugyanis ha azt a kérdést tesszük fel, hogy a pornó stimulál-e, akkor arra határozott igen a válasz. Ezzel nincs is baj, sőt. Azonban a stimulációból nagyon hamar túlstimuláció lesz.

Hozzászokik az illető, hogy egyetlen kattintás, és máris más helyszínen, mással, másokkal, máshogy csinálhatja, persze csak virtuálisan, de jó esélye van, hogy előbb-utóbb kevés lesz az otthoni csomag, az már nem olyan izgalmas, és az elméje elkezd vágyakozni a „tárhely és a csomag bővítése” opció felé.