Így hat a testedre egy gyengéd ölelés: 5 ok arra, hogy minden nap jól megölelgesd a párodat

magazin ölelés oxitocin Intimitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai mozgalmas világban, amikor mindenki csak rohan és az anyagi javakat hajtja, nehezen találunk időt a teljes kikapcsolódásra és a relaxálásra. Pedig a másokkal való intimitás alapvető igényünk, az ölelés pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

Az ölelésnek egyszerű a működési elve: miközben megöleljük egymást, oxitocin szabadul fel a szervezetünkben, ami megnyugtatja az embert és segít megbirkózni a hétköznapi problémákkal. Az ölelés a legkitűnőbb módszer arra, hogy csökkentsük a stresszt az életünkben és megéljük az intimitást.

Íme 5 dolog, ami a szervezetünkkel történik, ha megöleljük egymást:

1. Felturbózza az immunrendszerünket

Az oxitocin jó közérzetet okoz, és azt érezzük, hogy senki és semmi nem állhat a boldogságunk útjába. Ez a jó közérzet segít a fertőzések leküzdésében és abban is, hogy erősítsük az immunrendszerünket. A szeretet és a biztonság érzése pedig hozzájárul ahhoz, hogy egészségesnek és boldognak érezzük magunkat.

Az oxitocin jó közérzetet okoz, és azt érezzük, hogy senki és semmi nem állhat a boldogságunk útjába Forrás: Shutterstock

2. Enyhíti a fájdalmat

Ahogy az ölelés és az oxitocin felszabadulása erősíti az immunrendszert, úgy a fájdalmat is csökkenti. Ha az embernek fáj a nyaka, akkor automatikusan odanyúl és megdörzsöli: így hat ránk egy másik ember érintése is. Az ölelés a szívbetegségek kockázatát is csökkenti, ugyanis, mivel emelkedik az oxitocin-szint, csökken a vérnyomásunk, ami által a szívünk is egészségesebben ver majd.

3. Csökkenti a szorongást

A szorongásra leginkább az a jellemző, hogy az ember irracionálisan fél valamitől, amit egy másik számára lényegtelen helyzet vagy inger vált ki. Az ölelés azonban erre is gyógyír: hiszen egy meghitt és biztonságot adó ölelésben feloldódnak a félelmek és megnyugszik az ember. Az oxitocin pozitív gondolkodásra és hozzáállásra ösztönöz, egy jó adag ölelés után sokkal pozitívabban látjuk a világot. Ha az ember dühös vagy felfokozott idegállapotban van, akkor is segít egy másik ember testének a közelsége: az ölelés ugyanis automatikusan segít szinkronizálni a másik légzését a miénkkel és lenyugtatni az erős szívdobogást is.

4. Elmélyíti a kapcsolatainkat

A kommunikáció egy párkapcsolat alappillére, néha azonban egy ölelés sokkal hatékonyabb lehet. Képzeljük el, ha hazamegyünk egy fárasztó és stresszes nap után, legtöbbször az segít a legjobban, ha akár 10 percre összebújunk a párunkkal. Ez beindítja az intimitást, ráadásul már egy érintés dopamint szabadít fel a szervezetünkben, ami növeli a másik iránti vágyat. Így egy gyengéd ölelés vagy masszázs egy szenvedélyes együttlétbe torkollhat, ami szintén csökkenti a stresszt. Az oxitocin azonban nem csak a párok közötti kötődést erősíti, hanem egy édesanya és a gyermeke kapcsolatát is erősíti.

Az ölelkezés beindítja az intimitást, ráadásul már egy érintés dopamint szabadít fel a szervezetünkben Forrás: Shutterstock

5. Segít jobban aludni

Ha lefekvés előtt akár 10 percre összebújunk a partnerünkkel, már az is segít abban, hogy jobban kötődjünk hozzá és kevésbé legyünk stresszesek. S ha az ember nyugodtabb, akkor gyorsabban elalszik.

Akkor se keseredjen el senki, ha nincs párja, akit épp átölelhet. Egy baráti ölelés is sokat adhat a léleknek, de akár az is, ha a háziállatunkat vagy önmagunkat öleljük át. Egy forró fürdő vagy egy masszázs is jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt, a melegség és az érintés együttes hatása ugyanis elég ahhoz, hogy oxitocin szabaduljon fel a szervezetünkben és jól érezzük magunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.