10 dolog, amit nem tudtál a Mikulásról

mikulás télapó gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most képzeletben visszarepítünk arra a csokoládés, virgácsos, csizmatisztítós decemberi napra, amelyet gyermekként te is nagyon vártál! Lássuk, mit kell tudni a Mikulásról!

1. Szent Miklós a legtöbb monda szerint a IV. században született a kis-ázsiai Pattarában. Eredetileg remete szeretett volna lenni, de egy égi jel hatására püspökké választották. A VI. században Jusztiniánusz császár uralkodása alatt bazilikát emeltek a tiszteletére Konstantinápolyban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


2.
A Mikulást ma azért ábrázolják kövérkés, jókedvű, piros ruhás bácsinak, mert 1928-ban egy gyermekkönyv, 1931-ben pedig az egyik legnagyobb üdítőital-gyártó cég formálta meg ezzel a külsővel a figuráját.

3. A Mikulás a Miklós név szlovák változata.

4. Ausztráliában a Mikulás kengurun érkezik - szánját 8 fehér kenguru húzza. Az orosz Télapó trojkán közlekedik, vékony testalkatú, az ablakba teszi az ajándékot, és gyakorta hímzett, kék ruhában ábrázolják.

5. Ma a gyermekek úgy tudják, hogy a Mikulás Lappföldön él - a két világháború között azonban azt gondolták, hogy a mennyből figyeli a gyermekeket, segítői pedig a krampuszok és angyalok.

6. Lappföld Skandinávia északi részén található, és négy ország - Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország - területén helyezkedik el. Nagyrészt oroszok és norvégok lakják - népességének mindössze 5%-a lapp. Legfőbb gazdasági tevékenysége pedig mi más is lenne, mint a rénszarvastenyésztés.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

7. A baranyaiak szerint december 6., Szent Miklós napja megmutatja, milyen idő várható karácsonykor.

8. Míg karácsony a nagyobb ajándékoké, Mikulás napján az apróságoké a főszerep. Az ajándékok eredetileg az ősz termései voltak: alma, dió, szelídgesztenye, szárított szilva. Az alma, a narancs és a mandarin is hagyományos Mikulás-ajándéknak számítanak: az aranygömbökre utalnak, melyeket Miklós a legenda szerint három szegény, eladósorban lévő lánynak ajándékozott.

9. Itthon a Magyar Mikulás Alapítványnál lehet jelentkezni Mikulás-képzésre. A tanfolyam két hétvégés, a leendő Télapók többek között beszédtechnikát, mozgás- és öltözködéskultúrát, és rengeteg verset is tanulnak.

10. A német Krampus szó a Krampen szóból ered, amely karmot jelent. A krampusz alakja valószínűleg a téli napforduló pogánykori hiedelemvilág szellemeinek testet öltője, ördög formájú, patás, szőrös, szarvakkal ellátott ábrázolását pedig a keresztény világ gonosz elképzeléseire vezetik vissza. A jó Mikulás mellett ugyanis szükség volt a rossz, a büntetést osztó figurára is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.