A terhes színésznő hátat fordítana Hollywoodnak

siker Natalie Portman balett karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amióta kiderült, hogy babát vár, minden már csak másodlagos a számára. Sőt, ha Hollywoodnak nem kell, legfeljebb elmegy pszichológusnak.

Az új generáció tehetségei közül sokáig őt tartották Audrey Hepburn lehetséges utódjának. Idén lesz 30 éves és a kritikusok szerint a Fekete hattyú filmjével a pályája csúcsára érhet, és az Oscar-díjat is megszerezheti. Egy törékeny alkatú, visszafogott, már-már félénknek tetsző megjelenés, amihez egyszersmind nagyon erős, szuggesztív kisugárzás párosul. Ilyen Natalie Portman a kamerán kívül.

AFP
AFP


"Ki nem állhatom a fájdalmat!"

Ő az a filmsztár, aki tulajdonképpen a véletlennek köszönheti a színészi karrierjét - Tizenegy éves volt, amikor egy pizzériában felfigyelt rá egy gyerekstatisztákat kereső ügynök -, és aki, bármilyen furcsának tűnhet is, voltaképpen gyermekkora óta nagyon is tudatosan éli az életét, alakítja a sorsát. Ebben hasonlít a Fekete hattyú-beli karakterére. "Négy, és tizenhárom éves korom között balettoztam és egy időben komolyan gondoltam, hogy táncos akarok lenni" - nyilatkozta nemrégiben egy interjúban. "Ma már tudom, soha nem lett volna belőlem olyan elhivatott és megszállott balerina, mint a filmbeli karakterem, Nina. De talán még jó vagy elfogadható táncos sem. Én ugyanis ki nem állhatom a fájdalmat! Márpedig aki a táncnak, a balettnek áldozza magát, annak a fájdalom végigkíséri az életét. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam meg. Egy teljes éven át jártam tanárhoz a film megkezdése előtt, de a forgatás hat hónapja alatt is napi öt órát táncoltam. Ráadásul három héttel a vége előtt egy rosszul sikerült emelésnél megrepedt egy bordám, úgyhogy onnantól igazán átélhettem, milyen, amikor az ember megszenved a sikerért.

AFP
AFP


Tortúra, balett és amikor borul a terv

A színésznő tulajdonképpen sosem vágyott a sikerre. Amikor például tinédzserként - egzotikus szépsége okán - rendre másra csábítgatták az ügynökségek, hogy legyen náluk modell, mindannyiszor hárított, mondván sajnálja, de a divatvilág hidegen hagyja. S a Leon a profinak hála hiába lett nemsokkal később Hollywood ígéretes gyereksztárja, ő akkor is kikötötte: csak a nyári szünidőben hajlandó filmezni, egyébként pedig hagyják őt tanulni - merthogy azt élvezi. Sőt, tulajdonképpen már akkor eldöntötte, hogy a filmezés és az ezzel járó sztárság csak átmeneti állomás lesz az életében. Az igazi célja a pszichológia, amit idő közben sikeresen, kitűnő minősítéssel el is végzett a nagynevű Harvard egyetemen. Később elárulta, hogy ennek nagy hasznát is vette új filmjében a főszereplő, Nina megformálásánál.



"A balett valahol olyan, mint a vallás, de legalábbis megvannak a maga nagyon jellemző rituáléi és hitrendszere" - mesélte. "Elég csak elolvasni néhány táncos önéletrajzát, hogy lássuk, a legnagyobbak táncművészekről kivétel nélkül úgy beszélnek, mintha istenek lennének. Az a fajta áldozatkészség, odaadás, alázat és szenvedés, amit ezek az emberek hajlandóak megélni a művészet szeretetéért, az egyszerűen elképesztő. Mert nem a hírnévért vagy a pénzért teszik, hanem az átélhető és tökéletes szépségért. Mindezt aligha tudtam volna mélységeiben megérteni és elfogadni, ha nem értem meg az egésznek a pszichológiáját, amihez minden, ilyen irányú tudásomra szükség volt. Meg kell mondjam, kemény utazás volt, keményebb, mint ahogy gondoltam.

AFP
AFP


"Mindent át akarok élni, ami az anyasággal jár"

Annak az útnak már vége, egy másik azonban megkezdődött Portman életében - ráadásul az is új filmjének köszönhető. A Fekete hattyú forgatása alatt összejött Benjamin Millepied koreográfussal, akivel előbb eljegyezték egymást, majd tavaly év végén, immár közösen, azt is bejelentették, hogy gyermeket várnak. Ezzel pedig a korábban tudatosan élő színésznő élete gyökeres fordulatot vett. S noha ő maga meglehetősen szűkszavúan nyilatkozik minderről, annyit azért elárult, 30 évesen tulajdonképpen itt az ideje, hogy anya legyen. "A magánéletemet továbbra is szeretném megtartani magamnak, ahogy azt a karrierem beindulása óta mindig is tettem" - árulta el. - Azzal, hogy anya leszek, leginkább az változik meg az életemben, hogy mostantól másért vagyok és leszek leginkább felelős. Szeretném, ha hasonlóan jó anya tudnék lenni, mint az én anyám, és ezért szeretnék megdolgozni, hogy mindent átélhessek, ami ezzel jár. És persze rettentően boldog vagyok!


Ördögh Bálint

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.