Parádé a porondon - programok áprilisra

kultúra utazás szórakozás gasztronómia program programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Reméljük, hogy az április nem a bolondját járatja majd velünk, jó idő lesz, és végre mindenkinek megjön a kedve, hogy kimozduljon a négy fal közül. A hónap ugyanis bővelkedik izgalmas és mozgalmas programokban, amiket vétek lenne kihagyni. Íme a Life.hu ajánlata egy kis tavaszváró nyüzsgéshez.

Budapest:

1. Helmut Newton kiállítás - meztelenül a múzeumban

Ha tavasz, akkor kiállítás, de persze nem mindegy, hogy hol és mit nézel meg. Ezúttal Helmut Newton, a világhírű német-ausztrál fotográfus 1972 és 2004 között készült munkáit ajánljuk figyelmedbe a Szépművészeti Múzeumban. A divat és az aktfotózás forradalmasítójaként is számon tartott művész felvételei között megtalálhatók a Chanel megbízásából készített konvencionálisabb képek ugyanúgy, mint az Yves Saint-Laurent által megrendelt mozgalmasabb felvételek, amelyek történeteket mesélnek el. A kiállítás záró képét Helmut Newton 2003-ban készítette az olasz Vogue magazin számára. A nőalakokat ábrázoló fotók - amelyeket gyászolókként is értelmezhetünk - a művész halála napján jelentek meg az újságban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Hol?
Budapest, Szépművészeti Múzeum
Mikor?
2013. április 4.-július 14.
Bővebb infó: http://www.szepmuveszeti.hu/aktuallis_kiallitasok

2. 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál - maratoni filmnézés a belvárosban

A mozi szerelmeseinek kihagyhatatlan program áprilisban Magyarország egyik legnagyobb filmes rendezvénye, a Titanic. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő esemény a kortárs nemzetközi alkotásokból nyújt ízelítőt a közönség számára. Idén mintegy 60 filmet nézhetsz meg a rangos fesztiválon, köztük számos ír, cseh, amerikai független produkciót, befutott rendezők új filmjeit és elsőfilmesek munkáit.

Forrás: www.facebook.com/titanicfilmfest
Forrás: www.facebook.com/titanicfilmfest

Hol?
Budapest
Mikor?
2013. április 5-13.
Bővebb infó: www.facebook.com/titanicfilmfest

3. Circus Maximus showműsor - olasz kavalkád a Városligetben

Régen jártál cirkuszban, vagy a csemetét szeretnéd meglepni valamilyen felejthetetlen programmal egy áprilisi hétvégén? Akkor itt az ideje, hogy ellátogass a Fővárosi Nagycirkusz Circus Maximus c. showműsorára, amely lenyűgözően ötvözi a vízi revüt és a klasszikus cirkuszt. Az olasz Togni Cirkusz lélegzetelállító produkciójának első felében káprázatos illúziókban, hajmeresztő artistamutatványokban, Velencét idéző álarcokban, gondolák színes kavalkádjában gyönyörködhetsz. A műsor második felében tigrisekkel, hatalmas pitonokkal, elefántokkal tarkított műsorszámokkal ejtik ámulatba a közönséget.

www.fnc.hu
www.fnc.hu

Hol?
Budapest, Fővárosi Nagycirkusz
Mikor?
2013. április 6.
Bővebb infó: http://www.fnc.hu/

4. Százéves házak ünnepe - kalandok a múlt nyomában

Miről mesélhet neked egy patinás lakóház vagy egy olyan közintézmény, amely előtt minden nap elmész, de fogalmad sincs annak történetéről? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, és szívesen barangolsz Budapest felfedezetlen utcáin vagy házaiban, akkor te is vegyél részt a nyitott házak hétvégéjén, ahol számos műemlékbe is ellátogathat a közönség. Idén több mint 50 lakóház és intézmény nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt.

http://budepest100.hu
http://budepest100.hu

Hol?
Budapest
Mikor?
2013. április 6-7.
Bővebb infó: http://budapest100.hu/

5. Daniel Kahn és az Oi Va Voi - fülbemászó muzsika a Duna partján

Vegyél egy kis tradicionális jiddis muzsikát, fűszerezd meg egyéb zenei műfajokkal és a végén add hozzá más népek hagyományait is. Az eredmény Daniel Kahn & The Painted Bird és az Oi Va Voi előadása, aminek most te is fültanúja lehetsz, ha ellátogatsz a két banda koncertjére április 13-án. A Detroitból Berlinbe távozó Daniel Kahn 2006 óta négy albumot készített a közönség számára, míg az Oi Va Voi debütáló lemeze 2003-ban jelent meg, de már előtte részt vett az együttes a híres Glastonbury fesztiválon.

Forrás: Facebook/Oi Va Voi
Forrás: Facebook/Oi Va Voi

Hol?
Budapest, MÜPA
Mikor?
2013. április 13.
Bővebb infó: http://mupa.hu/program/daniel-kahn-the-painted-bird-oi-va-voi-2013-04-13_19-30-bbnh

6. 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - olvasás a napsütésben

A tavasz késik, és a nyár is messze van, de egy jó könyvet már most érdemes beszerezni egy kis kerti ücsörgéshez, lazításhoz. Ezúttal ne a körutak, plázák könyvesboltjait vedd a nyakadba, hanem irány a Millenáris, ahol a 20. nemzetközi könyvfesztiválon igényes környezetben, korszerű kiállítóterekben böngészhetsz a hazai és külföldi könyvújdonságok között. A rangos eseményen évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Idén ismét Olaszországot köszönthetjük Budapesten, annak viszonzásaként, hogy jövőre nagyszabású magyar kuturális évad lesz Itáliában. Író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók és filmvetítések is színesítik a programot.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Hol?
Budapest, Millenáris
Mikor?
2013. április 18-21.
Bővebb infó: www.konyvfesztival.com

7. Budai Levesfesztivál 2013 - gasztrotúrán ínycsiklandó étkekkel

Nem kell ahhoz levesrajongónak lenned, hogy ellátogass Budapest első nagyszabású levesfesztiváljára, ahol a legjobb hazai és nemzetközi finomságokat, összesen mintegy 100-féle különböző receptet mutatnak be a szervezők. A rendezvényen a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja a számára megfelelő elfoglaltságot. Más hasonló fesztiváloktól eltérően nemcsak megkóstolhatók lesznek az ételek, de el is lehet készíteni őket a helyszínen. A jellegzetes magyar fogások mellett számos ország is képviseli magát a legjellemzőbb leveseikkel, mint például Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Oroszország.

Forrás: Facebook/budailevesfesztival
Forrás: Facebook/budailevesfesztival

Hol?
Budapest, Mamut 2. szabadtéri parkoló
Mikor?
2013. április 19-21.
Bővebb infó: www.budapestilevesfesztival.hu

Vidék:

1. Határtalan napok Miskolcon - színház, koncert, költészet a Bükk keleti oldalán

Ha eleged van a főváros nyüzsgéséből, és nem jártál még Miskolcon, akkor április második hétvégéje tökéletes arra, hogy felkeresd a Bükk lábainál fekvő várost, ahol a Miskolci Nemzeti Színház hagyományteremtő szándékkal egy új fesztivált indít útjára. Három napon keresztül, három határon túli magyar településről (Kassa, Marosvásárhely és Szabadka), három művészeti ág alkotói, előadói találkoznak Miskolcon. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház - többek között - a Bányavirág című kortárs magyar darabját mutatja be, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház egy családi színdarabbal, a Dogs and Drugs című produkcióval szerepel a közönség előtt, a kassai Thália egy vitriolos vígjátékkal, a Színházkomédiával és a Gergő és az álomfogó című mesemusicallel érkezik. A három nap alatt a Miskolci Szimfonikus Zenekar is hallható lesz, és koncertet ad a világhírű hegedűvirtuóz, Lajkó Félix is. A főbb programok között költészeti esteken vehetnek részt az érdeklődők.

Forrás: www.mnsz.eu
Forrás: www.mnsz.eu

Hol?
Miskolc
Mikor?
2013. április 5-7.
Bővebb infó: www.mnsz.eu

2. Medvehagyma Fesztivál - tavaszi kóstoló ínyenceknek

Nincs tavasz medvehagyma nélkül, és ha idáig még nem barátkoztál meg ezzel a vitaminokban gazdag zöldfélével, akkor keresd fel ennek a pompás gyógy- és fűszernövénynek az ünnepét, amelyet Orfűn rendeznek meg. A 10. gasztronómiai eseményen az ételek kóstolása mellett kézműves vásár, zene, különböző előadások és versenyek várják a látogatókat.

http://orfumuskatli.hu
http://orfumuskatli.hu

Hol?
Orfű
Mikor?
2013. április 13-14.
Bővebb infó: http://orfumuskatli.hu/hu

3. Móri Szent György-heti vigasságok - boros vigadalom muzsikával fűszerezve

Szívesen kortyolgatnál finomabbnál finomabb borokat az első tavaszi napsütésben? Akkor irány a Bakony és a Vértes-hegység közti völgyben fekvő festői szépségű kisváros, Mór, amely hírnevét a XVIII. században telepített szőlő- és borfajtának, a "Móri Ezerjó"-nak köszönheti. A sokszínű kulturális és gasztronómiai programon lesznek kiállítások, borverseny a Móri Borvidék gazdáinak boraiból, koncertek (pl. Heaven Street Seven és a Doors emlékzenekar) és kézműves vásár is.

Forrás: MTI/Manek Attila
Forrás: MTI/Manek Attila

Hol?
Mór
Mikor?
2013. április 24-30.
Bővebb infó: www.lambergkastely.hu

4. Egri Csillag Borfesztivál - kóstolás a falak között

Bevenni egy várat nem kis feladat, de április 27-én neked is érdemes lesz ellátogatni Egerbe, ahol az Egri Csillag Fesztivál keretében várják a borkultúra iránt érdeklődő vendégeket. A jeles napon a borászok pincészetük legjobb Egri Csillag és Egri Bikavér borát mutatják be a vendégeknek. A szervezők a kisebbekről se feledkeztek meg: szórakoztató családi programokkal várnak minden korosztályt. Este Szekeres Adrienn és barátai lépnek fel a finom nedűk tiszteletére.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hol?
Eger
Mikor?
2013. április 27.
Bővebb infó: www.egriprogramok.hu

Fogadj örökbe!

Nincs még programod április 20-ra, és régóta vágysz egy barátságos négylábúra? Akkor ne hagyd ki a Kutya Örökbefogadó Napot a Vigyél Haza Alapítvány Illatos úti Állategészségügyi Szolgálat Telepén. Az esemény előtt az alapítvány önkéntes kutyakozmetikusai valamennyi, erre rászoruló kutyát megszépítenek. Ezen a napon valamennyi örökbe fogadott kutya ivartalaníttatását átvállalja alapítvány. Az örökbe fogadott kutyusokról gazdis képek készülnek, amit a helyszínen kinyomtatva, keretezve adnak át minden örökbe fogadónak. Az új gazdik valamennyi kutyát oltva, féregtelenítve, mikrochippel ellátva, egészségesen fogadhatják örökbe, mindössze 5000 Ft térítési díj ellenében.

Hol?
Budapest IX. Illatos út 23/A
Mikor?
2013. április 20. 10.00 és 15.00 óra között



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.