Kokainnyomok vannak az angliai ivóvízben

Forrás: Thinkstock -
drog kokain fájdalomcsillapító Nagy-Britannia gyógyszeripar ivóvíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A drog egyre nagyobb mértékű használatára utal, hogy a kommunális szennyvízen keresztül, a tisztítás után is jól kimutatható mennyiségben kerül be az ivóvízbe - írja az Independent nyomán az Origo.

Az Independent egy olyan felmérésre hivatkozik, amely a gyógyszeriparban használatos vegyületek elterjedtségét vizsgálta az ivóvízben. A szakemberek a leggyakrabban használt fájdalomcsillapító, illetve egy epilepszia ellenes szer mellett azonban most már a kokain emberi emésztés utáni formáját is megtalálták. Ez ugyanaz, amelyet a drogteszteknél a vizeletben is keresnek.

Forrás: Thinkstock

A vegyszerek maradványai a vizelettel kerülnek a szennyvízbe, amelyet alapos tisztítás után juttatnak vissza az ivóvíz rendszerbe. A vizsgálatok egyetlen vegyület esetében sem mutattak ki veszélyes koncentrációt, a kokainszármazék aránya a határérték százezred részét sem éri el a tisztítás utáni ivóvízben, és nem jelent egészségügyi kockázatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.