Lelőtt maláj gép: bizonytalan a holttestek sorsa

Ukrajna maláj gép Malaysia Airlines tragédia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még mindig nagyon sok a megválaszolatlan kérdés és az ellentmondásos információ a csütörtökön este lelőtt maláj géppel kapcsolatban. Az elmúlt időszak legszörnyűbb tragédiáját most az egész világ nyomon követi. Ahogy megírtuk, közzé tette a Malaysian Airlines a csütörtökön Ukrajna felett lelőtt gép teljes utaslistáját. A legfrissebb hírek szerint a holttestek sorsa is bizonytalan. 

A legfrissebb hírek egy része szerint már elvitték a holttesteket a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj repülő roncsaitól az oroszbarát lázadók – jelentette vasárnap délelőtt az amerikai AP hírügynökség. Tudósítójuk szerint az eddig megtalált 196 holttestet teherautókra helyezték, és elszállították, de az ukrán hatóságok egyelőre nem tudják, hova. Eszerint vasárnap reggel már nem voltak tetemek az utasszállító maradványainál.

Forrás: MTI/EPA/Anasztaszja Vlaszova

Más források arról írnak, hogy az ukrán katasztrófavédelem munkatársai hűtővagonokban speciális helyre vihetik a tetemeket. Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap közölte, hogy az előzetes megegyezés lehetővé teszi az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak és a nemzetközi megfigyelőknek, hogy speciális hűtővagonokban biztonságos helyre vigyék az halottakat. Azt nem árulta el, hova szállítják el az áldozatok testi maradványait.

A katasztrófavédelem egyik szóvivője azt mondta, hogy az ukrán mentőszolgálat helyszínre kirendelt 380 munkatársa eddig 196 holttestet talált meg. A munkálatokban egy búvár is részt vesz, aki egy közeli tavat kutat át. Az ukrán mentőszolgálat szerint csaknem háromszázan vettek részt a halottak keresésében, köztük önkéntesek és lázadók. Úgy tudni, a holttestek nagyon rossz állapotban vannak, már csak azért is, mert sokáig a napon hagyták őket.

Időközben olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy utasok oszladozó holttestei borítják be ugyanis a katasztrófa környékén lévő búzamezőket, az oroszbarát szakadárok pedig átkutatják az áldozatok személyes holmiját, és egyik helyről a másikra szállítják az élettelen testeket.

Még több hírt a témáról az Origón olvashatsz.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtök délután zuhant le Kelet-Ukrajnában, miután föld-levegő rakétával kilőtték. Egyre több információ utal arra, hogy az oroszbarát lázadók szedték le az utasszállítót, Buk típusú rakétával. A Boeing 777-es fedélzetén 298 ember volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.