időjárás-előrejelzés medve időjárás medvejóslás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú telet jósoltak az állatkerti barnamedvék a hétfő délelőtti medveárnyék-észlelésen a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Vali és Defoe, a két szíriai barnamedve délelőtt jöttek ki a barlangból a kifutóra, így a napsütésben azonnal meglátták az árnyékukat. Ez a népi időjóslás hagyományai szerint azt jelenti, hogy hosszan elhúzódó tél várható.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A február 2-ához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődő időjárási tapasztalatokat a néphagyomány összekapcsolta azzal a megfigyeléssel, hogy a télen kevéssé aktív barnamedvék nyomaival február elejétől ismét viszonylag gyakran lehetett találkozni. Ezért tartja úgy a népi időjóslás, hogy február 2-án a barlangjából előmerészkedő medve árnyékát kell figyelni.

Hihetünk a medvéknek?

Tavaly sikeresen jósoltak a medvék, de a 2013-as évről ez nem mondható el: a medvéknek akkor nem volt árnyékuk, azaz rövid télnek kellett volna lennie, a valóságban viszont még március közepén is jelentős mennyiségű hó hullott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.