Ötvenedik születésnapját ünnepli a magyar származású hollywoodi sztár

Forrás: Getty Images/WireImage/2020 Steve Granitz/Steve Granitz -
Oscar-díj Fekete özvegy (film) film Daniel Craig Richard Gere James Bond mozi Hollywood Rachel Weisz születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több szálon is kötődik Magyarországhoz, egy kémmel él együtt, ráadásul még tinédzserként visszautasította Richard Gere-t. A részletekről, és még sok más érdekességről olvashatsz a fél évszázados Rachel Weiszt köszöntő cikkünkben.

1.

A magyar származását gyakran felemlegetik a róla szóló cikkekben. Mindkét szülője a zsidótörvények elől menekülve került gyerekként Angliába, az édesapja (a híres feltaláló Weisz György) Magyarországról, az édesanyja Ausztriából.

2.

Londonban született és magát britnek vallja, noha 2011 óta amerikai állampolgársággal is rendelkezik.

Ötvenedik születésnapját ünnepli Rachel Weisz, a magyar származású hollywoodi sztár Forrás: Getty Images/WireImage/2020 Steve Granitz/Steve Granitz

3.

A St Paul's londoni lánygimnáziumban egy osztályba járt a szintén híres színésznővé vált Emily Mortimerrel (Match Point, A rózsaszín párduc, Mary Poppins visszatér).

4.

A „nem csak szép, de okos is" rá aztán fokozottan igaz. Már tizennégy évesen modellkarrierbe kezdett, de ez nem akadályozta meg abban, hogy felvegyék a világ egyik leghíresebb egyetemére Cambridge-ben. Az itteni tanulmányai pedig abban nem akadályozták meg, hogy mellette elkezdje a színészi karrierjét, sőt megalakítsa a saját színtársulatát.

5.

Tinédzserként fontos szerepet ajánlottak neki az ekkor készülő Dávid király című filmben Richard Gere oldalán, de a szülei nem engedték el a forgatásra, mondván inkább a tanulmányaira koncentráljon. Erről a döntésről még a televízióban is megkérdezték őket.

6.

Nem csak magyar származású, de magyar filmben is játszott. A napfény íze 1999-ben fontos karrierállomást jelentett az akkor már a világhír küszöbén álló színésznőnek. Szabó István filmjében egy magyar zsidó család öt generációjának sorsán keresztül az egész XX. századi magyar történelem elevenedett meg Rachel Weisz közreműködésével.

7.

Két gyermeke született, két híres szakmabelitől. 2001 és 2010 között a neves rendező Darren Aronofsky (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú) partnere volt, 2011 óta pedig magával James Bonddal, azaz Daniel Craig-gel él házasságban.

8.

Mindössze két hónappal az első gyermeke születése után már forgatott, méghozzá a My Blueberry Nights – A távolság íze című filmet, amiben kikapós, forróvérű feleséget játszott.

Rachel Weisz a My Blueberry Nights (A távolság íze) című filmben Forrás: AFP/Collection Christophel/© Block 2 Pictures / Jet Tone Production/Block 2 Pictures / Jet Tone Prod

9.

Amikor átvette élete legnagyobb színészi elismerését, az Oscar-díjat Az elszánt diplomatában nyújtott alakításáért, hét hónapos terhesen vett részt a gálán. Ezzel ő lett a hatodik színésznő, aki áldott állapotban nyert Oscart. Külön érdekesség, hogy a filmben is terhes nőt játszott.

10.

Más színésznők egy, maximum két nevet szoktak említeni, ha arról kérdezik őket, kik a példaképeik, de Rachel Weisznek több idolja is akad a nagy elődök között. Gena Rowlands, Katherine Hepburn, Jack Nicholson, Shirley MacLaine, Ingrid Bergman és két olyan sztár, akik másfajta dolgokat adtak elő a színpadon, Janis Joplin és Jimi Hendrix.

11.

Ha pedig arról kérdezik, milyen az ideális férfi a számára, azt mondja: „nézzék meg Jon Stewartot a Philadelphiai történetben"!

12.

Kényes arra, hogy milyen minőségű produkciókban vállal szerepet, emiatt ritkábban is forgat a legtöbb kolléganőjénél. A múmia-filmek például hiába hozták meg számára a világsikert, és forrtak össze a nevével, a harmadik részben simán lemondta a szereplést, mert gyengének ítélte a forgatókönyvet. A karakterét végül Maria Bellóval játszatták el.

A múmia című film hozta meg Rachel Weisz számára a világsikert Forrás: AFP

13.

Nem csak szerepel filmekben, de egy ideje készíti is őket. Saját filmgyártó céget alapított, aminek első produkciója A rabbi meg a lánya című mozi lett. A sikerregényből készült film egy vallásos zsidó közegben kibontakozó tiltott női szerelemről szól, és Weisz olyan szempontból nagyon közel érezte magához a történetet, hogy annak eredeti helyszínéhez egészen közel nőtt fel, és maga is lázadó természet volt fiatalon.

14.

Bizonyára abban az időszakban keletkezett a tetoválása is, ami egy létrát ábrázol, és a csípőjén található.

15.

Már csak pár hetet kell várni, hogy újra mozikban láthassuk Rachel Weiszt. A nagyrészt Magyarországon forgatott és Budapesten játszódó Fekete Özvegyben ő is csatlakozik a mozis képregényhősök manapság oly népes táborához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.