50 éves lett a hollywoodi szépségikon – 15 érdekesség Jennifer Connelly-ről

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Amy Sussman -
színésznő Jennifer Connelly magazin születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyerekei ugyanabba az iskolába járnak, mint ő egykoron, Japánban popsztár is volt, róla mintázták Jázmin hercegnőt, a szuperhősfilmekbe pedig egy belső poén miatt került be. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben az 50. születésnapját ünneplő Jennifer Connelly kapcsán.

1. Jennifer Lynn Connelly néven született a New York állambeli Catskill Mountains városában 1970. december 12-én. Az ír és norvég származású édesapja a ruhaiparban, a lengyel és orosz zsidó felmenőkkel rendelkező édesanyja régiségkereskedőként dolgozott.

2. Máig New Yorknak azon a környékén él Brooklyn városrészben, ahol felnőtt. A gyerekei ugyanabba az iskolába járnak, ahova ő is annak idején.

Jennifer Connelly Forrás: AFP/2020 Getty Images/Amy Sussman

3. A szülei egyik reklámszakmában dolgozó barátjának javaslatára kezdett el modellkedni tízéves korában. Hamarosan számos magazinban ott szerepeltek a fotói, majd tévéreklámokban is foglalkoztatni kezdték.

4. Az egyik tévéreklámban figyelt fel rá egy szereplőválogatással foglalkozó ügynök, és a legendás rendező, Sergio Leone figyelmébe ajánlotta, aki épp ekkor keresett egy fiatal lányt a Volt egyszer egy Amerika című filmjébe. Jennifer Connelly megkapta a szerepet, ami ugyan rövidke volt, de annál fontosabb a film történetében, és annál hatásosabb az előadásában.

5. Tinisztárként akkora kultusza volt Japánban, hogy kiadott ott egy zenei albumot is, amin (fonetikus tanulás után) japánul énekelt, és rendszeresen foglalkoztatták japán tévéreklámokban is.

6. Amerika csúcsintézményeibe járt egyetemre. A Yale-en angol irodalmat, a Stanfordon színházi tanulmányokat folytatott.

7. A Disney-rajzfilm Aladdinban a hercegnő Jázmin figuráját félig róla, félig a saját húgáról mintázta az animátor Mark Henn.

8. A karrierje legnehezebb szerepének a Rekviem egy álomért című kultikus drogdrámában játszottat tartja.

9. Két fontos dolgot is köszönhet az Egy csodálatos elmének. Russell Crowe feleségét játszva elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat érte, a forgatáson pedig megismerkedett a férjével, a szintén színész Paul Bettanyval, akivel azóta is együtt vannak.

10. A házasságukból két gyermek született, és az egyiket a svéd színész Stellan Skarsgaard tiszteletére Stellannak nevezték el.

11. A házassága egy munkához is hozzásegítette. A Pókember: Hazatérésben ugyanis azért ő lett a szuperhősruhába épített mesterséges intelligencia hangja, mert ez afféle belső poénként működött – hisz a ruhát készítő Vasember mesterséges intelligenciáját pedig a férje, Paul Bettany alakította a Marvel-filmekben.

12. Folyékonyan beszél olaszul és franciául is.

13. Nem egy otthonülős típus, a kedvenc hobbijai között az úszás, biciklizés, kempingezés, túrázás és sétálás szerepel.

14. Ha könyvet olvas, akkor a kvantumfizika és a filozófia a kedvenc témája, ha zenét hallgat, akkor a Pearl Jam, a SoundGarden és Jesus Jones a nyerő nála.

15. Fontos számára a buddhizmus, az egyik gyakran hordott nyakékében a Dalai Láma arcképe található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.