A női vezetőknek sokkal nehezebb érvényesülni, hála a megalapozatlan előítéleteknek

Forrás: Thinkstock -
vezető előítélet érvényesülés vezetőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világon ma is sokkal kevesebb nő van vezető pozícióban, mint férfi. A helyzet sokkal jobb, mint húsz éve volt, de vajon mi az oka ennek? A nők tényleg olyan rossz vezetők lennének?

Az Eurostat 2020-as felmérése alapján a tavalyi év harmadik negyedévében több mint 9 és fél millióan dolgoztak menedzserként, amiből 6,2 millió volt a férfiak száma. Bár a nők adják az EU munkaerejének majdnem felét (46 százalékát), csak 35 százalékuk van vezetői pozícióban -írja a Blikk.

A női vezetők alacsony arányának több magyarázata is va: ide sorolható a szülés, a gyermeknevelés, és a felsőoktatáshoz való hozzáférés is.

Fontos kiemelni, hogy a nőket még mindig hátrányos megkülönböztetés éri, legfőképp az érzelmességük, illetve a döntéshozó és stressztűrő képességük miatt, pedig ezek megalapozatlanok.

Ahhoz, hogy a férfi és női vezetők aránya változzon, még nagyon hosszú utat kell bejárni, hiszen ehhez elengedhetetlen, hogy még több nő számára elérhető legyen a felsőfokú képzés, és az, hogy a szülés után sokkal könnyebb legyen a visszatérés a munkaerőpiacra. Ehhez elengedhetetlenek az olyan vállalati programok, amelyek támogatják az üzleti negyedek közelében lévő bölcsődéket és óvodákat.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.